Pivovar Bernard do roku 2018 investuje až miliardu

Stanislav Bernard

Stanislav Bernard Zdroj: E15

Rodinný pivovar Bernard se chystá na pětiletku, v níž na investice do technologií dá zřejmě nejvyšší částku v historii - 750 milionů až miliardu korun. Oznámil to spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Loni investice dosáhly 42 milionů a letos rovných sto milionů. „Hlavním zaměření těchto budoucích investic není zvýšení kapacity pivovaru, ale do kvality piva,“ podotkl Bernard.

Jednou z těch hlavních investice v budoucích pěti letech bude například vybudování zcela nové linky na stáčení piva do lahví. „To ale bude chvíli trvat, potřebujeme k tomu mimo jiné další prostory a koupit nějaké domy,“ podotkl k pivovaru, který se nachází v centru města Humpolec na rozloze jeden hektar a jeho rozšiřování je tak komplikovanější, než u jiných pivovarů. Za klíčovou nejbližší investici pak Bernard považuje rekonstrukci a rozšíření ležáckého sklepa s plánovaným uvedením do provozu na konci března příštího roku.

V letošním roce investoval pivovar sto milionů, mimo jiné do přístavby sklepů pro rozšíření oddělení přetlačných tanků, ve kterých čeká hotové pivo na stáčení do lahví a sudů. Kapacita přetlačných tanků tak dosáhne šest tisíc hektolitrů. „V těchto dnech instalujeme technologická zařízení a spuštění plánujeme na polovinu října,“ dodal Bernard.

Pivovaru se v polovině roku dařilo i ekonomicky. Výstav piva od ledna do června meziročně stoupnul o čtyři procenta na 107 924 hektolitrů. Mírně stoupl celkový pololetní obrat pivovaru a jeho sladovny o 0,4 procenta na 242,3 milionů korun, čistý pololetní zisk se pak meziročně zvýšil o 7,5 procenta na 30,9 milionu korun.