PKN Orlen chce plně ovládnout Českou rafinérskou, jedná s Eni

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou Zdroj: Jan Rasch, Euro

Polská petrochemická společnost PKN Orlen jedná o koupi podílu italské firmy Eni v České rafinérské, uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Koupí podílu 32,4 procenta od Eni by získal Unipetrol, česká divize PKN, plnou kontrolu nad Českou rafinérskou.

Unipetrol už dříve v letošním roce zakoupil 16procentní podíl od společnosti Shell za 27 milionů dolarů. Díky tomu získal 67,5 procenta akcií a takzvanou kvalifikovanou většinu umožňující větší ovlivňování chodu společnosti.

“(Eni) jednají s PKN Orlen, za jakých podmínek odejdou z České rafinérské,“ řekl Mládek. „Spíš předpokládáme, že to PKN Orlen vyjedná.“ Takový krok by mohl přinést další investice do českého podniku a pomoci zajistit jeho budoucnost, uvedl ministr. PKN Orlen nebyla bezprostředně k zastižení, aby se k věci vyjádřila. Eni odmítla záležitost komentovat.

Unipetrol a PKN Orlen se chystají investovat navzdory tomu, že hospodaření obou společností loni skončilo v hluboké ztrátě. Zatímco polský podnik ztrátu prohloubil na 2,7 miliardy korun, jeho česká dcera ji více než o polovinu snížila na 1,4 miliardy.