PKN Orlen popírá, že by chtěla prodat rafinerii v Kralupech

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou Zdroj: Jan Rasch, Euro

Polská petrochemická společnost PKN Orlen nemá v plánu prodat rafinerii v Kralupech, kterou vlastní prostřednictvím své dceřiné společnosti Unipetrol. PKN reagovala na slova ministra financí Andreje Babiše. Ten v úterý uvedl, že česká vládá má zájem o koupi kralupské rafinerie.

Babiš řekl, že jednání o možném odkoupení kralupské rafinerie vede ministerstvo průmyslu a obchodu, k žádnému průlomu v rozhovorech však zatím nedošlo. Babišovo ministerstvo ovládá státem vlastněné podniky v energetice a Babiš také dodal, že kralupská rafinerie by mohla přejít pod státního provozovatele ropovodů Mero nebo pod distributora paliv a správce zásobníků Čepro.

Rafinerii v Kralupech vlastní Česká rafinérská, která je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice a provozuje také rafinerii v Litvínově. Její menšinoví zahraniční vlastníci už z firmy kvůli poklesu marží ve zpracování ropy odešli a po dokončení nedávno dohodnuté koupě podílu italské Eni se Unipetrol stane jejím jediným akcionářem.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze jde Unipetrolu spíše než o prodej samostatné rafinérie o vzájemné propojení České rafinérské a státních podniků, do kterých mohla kralupská rafinérie přejít podle Babiše, tj. Mero a Čepro. Analytik míní, že by to společnosti dávalo větší možnost ovlivňovat přepravní poplatky ropy.

Smysl by dával celistvý prodej

„Větší smysl by dával hypotetický prodej celistvějších částí nebo případně celého Unipetrolu, neboť například kralupská a litvínovská rafinerie se mohou vzájemně zastoupit v případě odstávek apod.,“ řekl Hlinomaz.

Polská státní společnost PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol je součástí polské skupiny od roku 2005, přičemž PKN Orlen je jeho většinovým vlastníkem. Část akcií Unipetrolu se obchoduje na pražské burze.