PKN Orlen zřejmě v Česku přestane zpracovávat ropu, tvrdí šéf Mera

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Polský PKN Orlen, který je vlastníkem českého Unipetrolu, by mohl zastavit zpracování ropy v Česku. Řekl to šéf státního správce ropovodů Mero Stanislav Bruna. Ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski následně uvedl, že Unipetrol splňuje strategii, kterou si pro Česko stanovil v roce 2013 a která platí do roku 2017. Ta se zastavením zpracování ropy nepočítá. Orlen později potvrdil, že ukončení výroby a uzavření rafinérií v ČR neplánuje.

„Domníváme se, že cílem PKN Orlen je ukončit zpracování ropy v ČR. A to spíše v krátkodobém než dlouhodobém horizontu,“ uvedl dnes Bruna. Jediným zpracovatelem ropy v ČR je ve svých rafinériích v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou Česká rafinérská, jejímž majoritním akcionářem je právě Unipetrol.

Holding v současné době čeká na potvrzení rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně převzetí zbylého, zhruba třetinového podílu v českých rafinériích od italské společnosti Eni. Unipetrol by se poté stal jediným akcionářem České rafinérské.

„Jsme překvapeni dnešním prohlášením generálního ředitele společnosti Mero, pana Bruny. Orlen nemá žádné plány ohledně ukončení výroby/uzavření rafinérií v České republice,“ reagovala polská firma.

Spor o plnění strategie

„Oficiálně jsme od Unipetrol ani PKN Orlen takovou informaci nikdy nedostali,“ uvedl ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv ministerstva průmyslu Jan Zaplatílek. Další zástupce ministerstva Pavel Šenych nicméně upozornil, že podle státu není zcela naplňována zmiňovaná strategie, kterou si pro roky 2013 až 2017 Unipetrol v ČR stanovil. „Splňujeme ji,“ reagoval Świtajewski, s tím, že Unipetrol plánuje v tomto období investovat zhruba devět miliard korun.

Unipetrol loni snížil ztrátu

Společnost Mero vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát. Bruna je šéfem společnosti od ledna, kdy z rozhodnutí ministerstva financí nahradil dlouholetého ředitele Jaroslava Pantůčka. Sám do roku 2012 v Unipetrolu pracoval, určitou dobu byl mimo jiné místopředsedou představenstva.

„Vidíme snahu (Unipetrolu) dostat se majetkově do struktury českých produktovodů a ropovodů a na druhé straně výraznou nespolupráci s oborovými organizacemi, jako například je Svaz chemického průmyslu,“ dodal Bruna.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Holding loni snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun. Společnost uvedla, že v samotném rafinérském segmentu vykázala loni provozní ztrátu 2,98 miliardy korun. Unipetrol upozornil, že loňské finanční výsledky rafinérií výrazně ovlivnilo zaúčtování několika jednorázových účetních položek. Bez těchto jednorázových vlivů vykázal rafinérský segment za loňský rok provozní zisk 555 milionů korun.

Kapacita devět milionů tun ropy

Roční kapacita obou českých rafinérii je dohromady zhruba devět milionů tun ropy. Kapacita vlastněná Unipetrolem v současné době činí 5,9 milionu tun; 3,7 milionu tun v Litvínově a 2,2 milionu tun v Kralupech. Už v roce 2012 ukončil Unipetrol zpracování ropy v pardubické rafinérii Paramo. Společnost to tehdy zdůvodnila mimo jiné nízkými maržemi a malou poptávkou po naftě.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Holding loni snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun.

Součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, se holding stal v roce 2005. Samotná skupina PKN loni skončila v rekordní ztrátě 5,81 miliardy zlotých (38,1 miliardy korun), a to včetně odpisů v souvislosti s kanadskou těžební divizí TriOil. Hospodaření polského koncernu podle jeho lednového vyjádření nepříznivě ovlivnil pokles hodnoty zásob ropy a vyšší finanční náklady.

Jaroslav Pantůček: Kdyby se spojily Čepro a Mero, mohly by dělat zajímavé dealy