Plynovod South Stream přes Bulharsko má stavět Timčenkova firma

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Mnohamiliardovou zakázku na výstavbu bulharského úseku plynovodu South Stream zadal ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom konsorciu vedenému ruskou společností Strojtransgaz. Tu vlastní miliardář Gennadij Timčenko, který se stal jedním z terčů amerických sankcí proti Rusku. Výsledek výběrového řízení dnes v Sofii oznámil zástupce Gazpromu Leonid Čugunov.

Zakázka má podle agentury Reuters hodnotu odhadem přes tři miliardy eur, což je více než 82 miliard korun. Strojtransgaz spolu s několika bulharskými podniky byly vybrány z 11 uchazečů, uvedl Gazprom.

Plynovod South Stream má přivést ruský plyn do Evropy z jihu a obejít Ukrajinu podobně, jako to již udělal plynovod Nord Stream ze severu. Gazprom v projektu pokračuje bez ohledu na to, že Evropská unie začala po ruské anexi Krymu klást jeho realizaci překážky a zastavila schvalovací proces.

South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský plyn do Evropy od konce roku 2015. Má vést po dně Černého moře do Bulharska a dál přes Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve mají směřovat do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně spotřebuje. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018.