Po Albánii může ČEZ přijít o licenci i v Bulharsku

Protesty proti cenám elektřiny od ČEZ v Bulharsku

Protesty proti cenám elektřiny od ČEZ v Bulharsku

Bulharsko během několika dní rozhodne, zda státní inspekce má dostatek podkladů k tomu, aby divizi společnosti ČEZ odebrala licenci na distribuci elektřiny. Bulharsko chce o licence připravit i další distributory.

Tisíce Bulharů v minulých dnech demonstrovaly proti údajně předraženým cenám elektrické energie. Protestující se mimo jiné dožadovali znárodnění regionálních struktur zahraničních poskytovatelů energie - české společnosti ČEZ a rakouské EVN. České firmě tak nyní hrozí podobné potíže jako v Albánii.

Rozhodnutí o možnosti odebrání licence publikovala bulharská vláda prostřednictvím ministerstvo energetiky. Inspektoři zahájili vyšetřování tří distribučních společností po opakovaných silných protestech bulharské veřejnosti. Řadě Bulharů se účty za elektřinu zdají po skokovém zvýšení na přelomu roku neúnosně drahé . Podle bulharského hospodářského týdeníku Capital si z minimální mzdy v přepočtu necelých 3400 korun lze v nejchudší zemi Evropské unii koupit desetkrát méně elektřiny než třeba ve Francii.

ČEZ však na vysvětlení již dříve uvedl, že faktury, které zákazníci obdrželi v letošním roce, pokrývaly delší období kvůli svátkům. Vedle licence ČEZu jde o licence energetických společností EVN a Energo-Pro.

„Společnost ČEZ v Bulharsku v plném rozsahu naplňuje veškeré povinnosti, které jí ukládá regulační rámec stanovený tamním energetickým regulačním úřadem, jakož i veškeré další právní závazky. Proto kategoricky odmítá jakékoliv pochybení, které by teoreticky mohlo vést k zahájení procedury odebrání licence,“ uvedla pro server Patria.cz mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová. Společnost ČEZ podle ní zároveň nesouhlasí s politizací celé této problematiky vzhledem k blížícím se parlamentním volbám.

Dvouletý vývoj ceny akcií ČEZ

Graf 18. 2. 2013.Graf 18. 2. 2013. | nosek.mn@gmail.com

„Zprávu v tomto stádiu vnímáme mírně negativně. Skupina ČEZ drží ve dvou distribučních společnostech v Bulharsku podíl 67 procent. Jejich prostřednictvím ovládá zhruba 40 procent trhu. ČEZ dále vlastní elektrárnu ve Varně, která produkuje 12 procent elektrické energie v Bulharsku,“ uvádí analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Akcie ČEZ na pražské burze po zveřejnšní zprávy mírně propadly a aktuálně se pohybují na 618 korunách za akcii. Titul ztrácí čtvrtým dnem v řadě.

O problémech ČEZ na Balkáně čtěte více: