Po Česku se odvrací od břidlicového plynu i Rumunsko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Rumunsko pozastavuje všechny projekty na těžbu plynu z břidlic do té doby, než budou v rámci Evropské unie zavedeny jednotné ekologické a bezpečnostní standardy. Ve středečním rozhovoru s televizí Antena 3 nový rumunský premiér Victor Ponta řekl, že zmrazena budou všechna povolení vydaná předchozí vládou.

Obdobně jako Rumunsko se od břidlicovéhu plynu odvrátila také Česká republika. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navrhl po dobu roku až dvou let uvalit moratorium na povolení pro těžbu a průzkum, protože česká legislativa není připravena pro složité technické postupy, jaké vyžaduje získávání plynu z břidlic.

Kvůli obavám o životní prostředí už zastavily průzkumné práce i Francie či Bulharsko. Naopak Polsko se těžby vzdát nehodlá. Rumunsko nedávno udělilo americkému energetickému koncernu Chevron tři licence k provádění vrtů, průzkumu a těžbě břidlicového plynu na třech místech černomořského pobřeží a také v blízkosti Barladu na východě země.

Oficiální údaje o rumunských nalezištích břidlicového plynu nejsou k dispozici. Odborníci odhadují, že Transylvánská pánev ukrývá 150 miliard kubických metrů plynu a spolu s územím vně Karpatského hřebenu jsou tyto zásoby dvojnásobné. Zpráva americké agentury pro oblast energetiky odhaduje zásoby břidlicového plynu v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku na 538 miliard kubíků.