Po majiteli Mercedesu, německé firmě Daimler, natahují ruce Číňané

šéf automobilky Mercedes Dieter Zetsche

šéf automobilky Mercedes Dieter Zetsche Zdroj: Profimedia.cz

Poté, co loni z německého výrobce automobilů Daimler vycouval fond z emirátu Abú Zabí, projevili zájem o vstup do společnosti Číňané. Jeden z jejich státních fondů hodlá získat podíl ve firmě v hodnotě až 4,5 miliardy eur, uvedl server Welt.

Poté, co Daimler přišel o jednoho z největších investorů - fond Aabar - hodlá podle čínských médií německý výrobce aut hledat svého příštího akcionáře právě v Číně.

Čínský státní fond China Investment Cooperation (CIC) hodlá odkoupit čtyř- až desetiprocentní podíl firmy Daimler v tržní hodnotě 1,8 až 4,5 miliard eur, uvedl na své internetové stránce čínský vládní deník People's Daily s odkazem na zdroj obeznámený o rozhodování ve fondu. Sám fond zatím informaci komentovat nechce, uvedl list.

Rovněž mluvčí koncernu Dax na dotaz novinářů řekla, že Daimler „spekulace médií“ nekomentuje. K tématu pouze obecně prohlásila: „Vždy přivítáme nové investory, kteří mají zájem vyvážit naši akcionářskou strukturu.“

Velmi obdobně se před pár dny vyjádřil šéf firmy Daimler Dieter Zetsche v rozhovoru pro časopis „Börsen-Zeitung“: „Obecně chceme být pro potenciální investory natolik atraktivní, abychom získali dlouhodobé akcionáře. Mezi nimi jsou u nás vítáni také investoři z Číny.“

O čínském fondu se mluvilo již dlouho

O vstupu fondu CIC do firmy Daimler se v Německu spekulovalo už od konce roku 2011. Tehdy uvedl časopis „Manager Magazin“ s odvoláním na zdroje z prostředí firmy, že společnost shání čínského investora, který by odkoupil její pěti- až desetiprocentní podíl. Již tehdy byl za favorita pro transakci považován CIC.

Loni v říjnu se státní fond Aabar z Abú Zabí zbavil svého zbytku podílu na hlasovacích právech a nyní má právo jen na nepřímý přístup k dokumentům Daimleru.

Vývoj akcií Daimleru v uplynulých pěti letechVývoj akcií Daimleru v uplynulých pěti letech | E15

Burza nový plán vítá. Zpráva čínských médií o tom, že vstup státních fondů se blíží, dnes způsobila vzestup akcií Daimleru. Akcie německého výrobce aut navzdory vývoji panujícím v oboru vystoupaly o více než 2,4 procenta na devítiměsíční maximum ve výši 43,64 eur.