Po Opelu a Fordu zavede kurzarbeit i Bosch

Někteří zaměstnanci továrny Bosch v německém Bambergu se budou muset připravit na nucenou dovolenou

Někteří zaměstnanci továrny Bosch v německém Bambergu se budou muset připravit na nucenou dovolenou Zdroj: Bosch

Po automobilkách Opel a Ford, které již oznámily zavedení zkrácené pracovní doby, dolehla odbytová krize i na jejich dodavatele. Bosch nařídí kurzarbeit tisícovce svých zaměstnanců.

Omezení pracovní doby se bude týkat továrny v Bambergu, která má 7300 zaměstnanců. 980 z nich si bude muset během září a srpna v každém měsíci na šest dní vzít nucenou dovolenou. Se zavedením kurzarbeit souhlasí i místní odbory IG Metall.

Důvodem pro omezení výroby je propad poptávky po dieselových vstřikovacích systémech především ze strany jihoevropských automobilek. Ty se letos samy potýkají s klesajícími prodeji. Některé z nich své zaměstnance také poslaly na nucenou dovolenou či dočasně přerušily výrobu.

Bosch se zatím nerozhodl, zda budou omezení výroby pokračovat i po říjnu, záležet bude až na aktuální poptávce. Žádným dalším zaměstnancům prý ale kurzarbeit nyní nehrozí.

Německý koncern zaměstnává po celém světě na 300 tisíc lidí, jen v Německu má firma 120 tisíc zaměstnanců v 80 továrnách. Bosch tak kurzarbeit zavádí v mnohem menším rozsahu, než Opel a Ford, které nařídily dovolenou několika tisícům pracovníků.

Bosch působí i v Česku, kde v pěti továrnách zaměstnává 8800 lidí. Firma včera otevřela v Českých Budějovicích novou výrobní halu, v níž najde práci 400 lidí.