Po Rumunsku chce ČEZ zaplavit větrníky i Polsko

Český energetický gigant ČEZ obnovil výstavbu větrného parku na jihu Rumunska. Ilustrační foto.

Český energetický gigant ČEZ obnovil výstavbu větrného parku na jihu Rumunska. Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Energetická společnost ČEZ chce mít v Polsku do roku 2017 větrné elektrárny o kapacitě 600 megawattů, uvedl server Patria.cz. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová však uvedla, že v této fázi je obtížné odhadnout, jaký výkon elektráren do pěti let bude. Projekt je podle ní zatím v přípravné fázi.

ČEZ chce v příštím roce získat stavební povolení pro větrné elektrárny. Stavět by se podle Půlpánové mohlo začít už příští rok, pravděpodobnější je ale rok 2014. Termín uvedení větrných parků do provozu je nyní podle Půlpánové obtížné odhadnout. V současnosti ČEZ v Polsku elektřinu z větru nevyrábí.

Energetický koncern v prosinci 2011 zakoupil většinový podíl v polském developerovi větrných parků Eco - Wind Construction. Developer má ve svém portfoliu celkem 15 projektů, které mají celkovou kapacitu až 700 megawattů.

Zatímco v Polsku je větrný park zatím ve stadiu projektu, v Rumusku již větrný komplex ČEZ pracuje. První turbínu uvedla do provozu v červnu 2010. Celková investice ČEZ do projektu činí 1,1 miliardy eur (27,5 miliardy korun). V prvním pololetí letošního roku byl výnos ČEZ z větrného parku 0,7 miliardy korun. Jedná se o největší větrnou elektrárnu v Evropě. Aktuálně po zapojením nové turbíny vzrostl výkon větrného parku Fantanele a Cogealac u Černého moře na rekordních 540 megawatt. Do konce roku by měl výkon elektrárny dosáhnout 600 megawatt.

Větrný park se nachází poblíž Černého moře na území o rozměrech šest krát dvanáct kilometrů. ČEZ zde provozuje větrné turbíny společnosti GE o výkonu 2,5 megawatt. Do konce roku by mělo být instalováno všech 240 turbín a výkon parku by měl dosáhnout 600 megawatt.