Podepsáno. Ruská dcera Škody Transportation vyrobí pro Petrohrad vozy metra

Petrohradské metro

Petrohradské metro Zdroj: skoda transportation

Ruská firma OOO Vagonmaš ze skupiny Škoda Transportation podepsala ve středu kontrakt na výrobu osmi nových souprav metra pro ruské město Petrohrad. Zakázka na osm šestivozových moderních souprav má hodnotu 3,8 miliardy rublů (přes 1,8 miliardy korun). Vozy se budou vyrábět ve Vagonmaši v Petrohradu. První souprava metra bude předána už v roce 2015, řekl předseda představenstva skupiny Škoda Transportation Tomáš Krsek.

Další dva vlaky budou předány v roce 2016 a zbylých pět o rok později. Soupravy metra jsou určeny pro třetí linku petrohradského metra.

„Rusko pro nás stále představuje velký a perspektivní trh, na němž se chceme dlouhodobě etablovat. Jsme si vědomi, že bez silného a spolehlivého lokálního partnera by to bylo velmi obtížné. Proto jsme se obchodně spojili se společností Kirovskij zavod, který vstoupil do OOO Vagonmaš, kde bude držet 49procentní podíl,“ řekl Krsek. Zakázka naváže na dodávku devíti šestivozových vlaků NěVa, které už v Petrohradu úspěšně jezdí.

Vyšší komfort

Nové vlaky pro petrohradské metro jsou vybavené novými technologiemi a zvyšují komfort cestujících. Jednou z hlavních výhod je podstatně nižší hmotnost oproti současným vozům ruské koncepce. Oplechování skříně je tvořeno z lehkých hliníkových sendvičových panelů.

Vozy mohou navíc využít rekuperaci energie při brzdění, takže budou, oproti dnes provozovaným soupravám, schopny ušetřit až 30 procent elektřiny. Pasažérům pomůže i přehledný audiovizuální informační systém. Bezpečnost cestujících i řidiče zajistí kamerové systémy se záznamem dat.

Historie projektu stavby nového metra sahá až do roku 2007, kdy byl vyvinut prototyp vozu. První vagon moderní soupravy byl představen už v červenci 2009 v Petrohradu a získal prestižní ocenění v kategorii nejlepší inovační projekt pro potřeby města.