Podíl Enelu ve Slovenských elektrárnách chce koupit Ficova vláda

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Slovensko bude vyjednávat s italskou společností Enel o koupi jeho akcií ve slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárně (SE). Po schůzce s vedením Enelu to řekl slovenský premiér Robert Fico. Stát, který v SE drží 34 procent akcií, by svůj podíl v podniku podle něj navýšil v případě, že se Enel zaváže dokončit rozestavěnou jadernou elektrárnu Mochovce.

„Naším cílem je získat většinu akcií Slovenských elektráren, být majoritním akcionářem a současně mít manažerskou kontrolu. Všechno je otázka ceny, o tom jsme ale nediskutovali,“ řekl Fico.

Slovenský premiér také řekl, že jeho vláda bude s Enelem dále jednat a že do 9. května nepodá oficiální nabídku, které Enel očekává od zájemců o koupi jeho slovenských aktiv. Zájem o vstup do SE v minulosti projevil například český ČEZ nebo bratislavská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM.

Fico řekl, že na schůzce se zástupci Enelu nehovořil o sporu ohledně zrušeného pronájmu vodní elektrárny Gabčíkovo, kvůli kterému obě strany po sobě požadují vysoké kompenzace.

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006. V soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za většinový balík v SE zaplatil Enel zhruba 840 milionů eur.