Podniky neví o povinnosti mít energetický audit, ukázalo šetření

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr Sznapka

Dvě třetiny podniků neví o nové povinnosti zpracovávat energetický audit, nebo nemá o problematice dostatek informací. Vyplývá to z šetření společnosti Bureau Veritas, která se zabývá mimo jiné certifikačními službami v energetice. Povinnost je daná novelou zákona o hospodaření energií, která začne platit od července.

„Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za čtyři roky,“ stojí v zákoně. Podle dřívějších informací se nová povinnost týká asi 2150 firem. Povinnost zpracovat audit nemá podnikatel, který má zaveden systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy.

Bureau Veritas upozornila, že velké výrobní podniky, ale třeba i obchodní řetězce budou muset poprvé zpracovat energetický audit k 5. prosinci 2015. „Třetina firem o nové povinnosti vůbec neví. Druhá třetina podniků je informovaná nedostatečně či zmatečně a zároveň vylučuje, že je možné novým zákonným povinnostem ve stanové prosincové lhůtě dostát,“ upozornil generální ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval.

Kromě povinných auditů novela řeší například plošnou instalaci měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech. Poslanci nakonec za souhlasu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) v dubnu přijali senátní úpravu novely. Ta stanoví, že měřidla se nebudou muset montovat v případech, pokud se nevyplatí.