Pohádkový roční plat: šéf Daimleru si loni vydělal více než čtvrt miliardy

Dieter Zetsche

Dieter Zetsche Zdroj: ctk

Šéf německého automobilového koncernu Daimler Dieter Zetsche si za loňský rok vydělal 9,7 milionu eur (262 milionů korun). Jeho plat tak stoupl o 16 procent. Výše Zetscheho platu závisí mimo jiné na provozních výsledcích podniku a na plnění stanovených cílů, upozornila agentura DPA.

Provozní zisk Daimleru loni díky rekordnímu prodeji stoupl o více než třetinu na 13,8 miliardy eur (373 miliard korun). Dobré hospodářské výsledky podniku pocítí také zhruba 125.000 zaměstnanců německých závodů podléhajících kolektivní smlouvě. Těm firma podle dřívějších informací vyplatí za loňský rok rekordní odměnu 5650 eur (přes 150 tisíc korun). Zkrátka nepřijdou ani akcionáři, kterým se firma rozhodla zvýšit dividendu na 3,25 eura na akcii z 2,45 eura v předchozím roce.

Zetsche je předsedou představenstva Daimleru od roku 2006. Dozorčí rada tento týden prodloužila jeho kontrakt o další tři roky. Dvaašedesátiletý manažer tak zůstane v čele podniku do konce roku 2019. „Těšíme se na pokračování skvělé spolupráce s Dieterem Zetschem,“ uvedl předseda dozorčí rady Manfred Bischoff.

Daimler vyrábí například luxusní osobní vozy Mercedes Benz. Automobilka doufá, že do konce tohoto desetiletí předstihne domácí konkurenty Audi a BMW a získá vedoucí pozici na světovém trhu s luxusními auty. Kromě osobních vozů Daimler vyrábí i vozy nákladní, v jejichž produkci je světovou jedničkou.