Poláci měli nejasné požadavky, vysvětluje Aero odchod z tendru

letoun L-159 Alca v letu "na zádech"

letoun L-159 Alca v letu "na zádech" Zdroj: ctk

Aero Vodochody potvrdilo své stažení z výběrového řízení na cvičné letouny pro polskou armádu. Podle firmy měl tendr nejasné zadání, byly v něm chyby a Polsko navíc žádalo vysokou bankovní garanci.

„S ohledem na chaotický postup ze strany zadavatele a nejasnosti v zadání tendru jsme se rozhodli svou účast v nabídkovém řízení ukončit. Polskou stranu jsme o tomto rozhodnutí informovali v předstihu před termínem uzávěrky podávání nabídek,“ uvedl prezident společnosti Ladislav Šimek.

Požadovaná garance byla dvakrát vyšší, než v předchozím tendru, a podmínky jejího propadnutí nebyly jasně stanovené. Aero se obávalo, že Polsko by mohlo snadno získat celou garanci ve výši přes 180 milionů korun. Výrobce se odvolává i na nedostatek času na přípravu nabídky. „Aero obdrželo zadání 13. 5., přičemž termín odevzdání byl stanoven na 7. 6.,“ uvedla mluvčí Aera Tereza Kryšpínová.

Polská armáda poptává 12 cvičných letadel pro piloty, kteří budou létat se stíhačkami F-16, stroje chce dostat v letech 2016 až 2017. Po odchodu Aera ve výběrovém řízení zůstávají italská Alenia Aermacchi s letounem M 346 Master, Britská BAE Systems s letounem Hawk a americký Lockheed Martin s jihokorejským letadlem T-50.

Český výrobce letadel se o polskou zakázku ucházel už prvním tendru, který byl zrušen v v prosinci 2011. „Na rozdíl od tendru v roce 2011, jehož hlavním problémem byly velmi selektivní požadavky na letoun favorizující vybrané uchazeče, vyplývaly současné problémy především z nejednoznačného a vágního zadání,“ dodala Kryšpínová.