Polská Energa expanduje, chystá i elektrárnu na břidlicový plyn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: energa.pl

Dosud nejmenší polský výrobce a distributor energie, gdaňská skupina Energa, chystá expanzi. Neví sice ještě, zda ho nakonec nepřevezme polský energetický gigant PGE, ale připravuje mohutné investice do zvýšení výkonu svých zdrojů.

Energa dodává proud podnikům a domácnostem v centrálním a severním Polsku a na trhu jí náleží sedmnáctiprocentní podíl. Její hnědouhelná elektrárna Ostrołęka, vodní elektrárna Włocławek a další zdroje poskytují poměrně nízký instalovaný výkon 1200 megawattů.

Elektrárna Ostrołęka se přesto připravuje na výstavbu nového tisícimegawattového černouhelného
bloku s nákladem šest až sedm miliard zlotých (36 až 42 miliard korun).

V Polsku právě probíhá horečný průzkum ložisek břidlicového plynu. Velké zásoby se očekávají v Pomořansku, tedy na „domácím“ poli Energy. Firma sice nechystá vlastní těžbu, ale připravuje stavbu plynové elektrárny o výkonu 900 megawattů ve městě Grudziądz. Do díla vloží 3,2 miliardy

zlotých s tím, že první ze dvou bloků bude spuštěn v roce 2016. Skupině se zatím nepodařilo vykoupit potřebné pozemky, ale podle šéfa skupiny Mirosława Bielińského by v tom neměl být problém.

Energa se zajímá i o větrné elektrárny, které se však budou stavět hlavně v regionech, jež firma pokrývá. Bieliński by nerad upadl v podezření, že Energa jiným firmám ztíží připojení k síti, aby pak výhodně přebrala jejich větrníky. Proto chce poslat dceřinou distribuční firmu Energa-Operator na burzu.

Budoucnost samotné Energy je nejistá. Čeká se na květnový soudní výnos, zda může být převzata kolosem PGE. Stát jako jediný vlastník však podle Bielińského zvažuje také privatizaci na burze nebo fúzi s další energetickou firmou Enea. Ať už plány dopadnou jakkoli, Energa se chystá zadlužit vydáním dluhopisů v hodnotě čtyř miliard zlotých.