Polská KGHM utrpěla kvůli cenám surovin rekordní ztrátu. Omezí těžbu

KGHM

KGHM

Polská společnost KGHM, která je druhým největším producentem mědi v Evropě a největším světovým těžařem stříbra, za loňský rok zaznamenala kvůli propadu cen surovin a odpisům svou dosud nejhlubší ztrátu. Podnik oznámil, že letos těžbu omezí a bude muset revidovat střednědobý plán jejího zvyšování.

Celková čistá ztráta skupiny dosáhla pěti miliard zlotých (asi 32 miliard korun) po zisku 2,45 miliardy zlotých v roce 2014. Tržby klesly o 2,5 procenta na 20 miliard zlotých.

KGHM už dříve oznámila, že z hodnoty zahraničních aktiv odepíše kvůli prudkému poklesu cen mědi 1,3 miliardy dolarů (31 miliard korun). Nejvíce odepsala z hodnoty svého dolu Sierra Gorda v Chile, uvedla agentura Reuters.

Ceny mědi od loňského května do půloviny ledna tohoto roku ztratily více než třetinu. Poslední dva měsíce ale spolu s cenami ropy a dalších komodit oživují a získaly už asi 15 procent.

Polská společnost ale očekává, že letos budou ceny mědi dál klesat, a plánuje proto snížit produkci v tomto roce o devět procent na 525 400 tun. KGHM původně plánovala zvýšit do roku 2020 produkci mědi téměř dvojnásobně na více než milion tun ročně.