Polská kontrarozvědka zadržela sedm lidí kvůli korupci okolo plynu

Polská kontrarozvědka ABW

Polská kontrarozvědka ABW Zdroj: fakty.interia.pl

Sedm lidí včetně tří úředníků ministerstva životního prostředí dnes zadržela polská civilní kontrarozvědka ABW v souvislosti s podezřením z korupce při udělování koncesí na průzkum ložisek břidlicového plynu. Varšavská prokuratura, která případ vyšetřuje, o něm zatím neprozradila další podrobnosti.

Polské ministerstvo životního prostředí v posledních letech vydalo více než stovku koncesí na průzkum ložisek plynu z břidlic. Dostali je těžařští giganti jako Exxon Mobil, Chevron nebo Marathon Oil, z polských firem toto povolení má plynárenská společnost PGNiG nebo rafinérská společnost Orlen, vlastník českého Unipetrolu.

Stav břidlicového plynu v Polsku přitahuje zájem poté, co studie amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) odhadla, že Polsko by mohlo mít největší využitelné zásoby plynu v Evropě, v objemu cca 5,3 bilionů krychlových metrů. Kdyby se tyto informace potvrdily, Polákům by se ulevilo od závislosti na dovozu plynu z Ruska. Polsko doufá, že s produkcí plynu začne v roce 2014.