Portugalský Simoldes postaví u Kvasin továrnu

Stovky pracovních pozic. Nový závod zaměstná tři sta lidí

Stovky pracovních pozic. Nový závod zaměstná tři sta lidí Zdroj: Vizualizace panattoni

Rozšiřování výroby Škody Auto přilákalo do České republiky společnost Simoldes, jednoho z největších výrobců plastových dílů pro evropské automobilky. Původem portugalská firma v Lipovce u východočeských Kvasin investuje kolem 800 milionů korun a vytvoří tři sta pracovních míst. V tuzemsku dosud nevyráběla.

„Výstavba nového závodu u Kvasin je pro Simoldes zásadním rozhodnutím, protože podporuje naši zákaznickou strategii a růst firmy. Jsme přesvědčeni, že je to pravé místo nejenom pro dodávky do Škody Auto, ale i dalším výrobcům ve střední a východní Evropě,“ sdělil deníku E15 Jaime Sa, generální ředitel společnosti Simoldes Plasticos. Jen plastikářská část Simoldes má roční tržby kolem 300 milionů eur.

Roli při rozhodování Portugalců hrála také pobídka, kterou od ministerstvu průmyslu a obchodu za asistence CzechInvestu dostali. Blíže neupřesněnou část investice si tak budou moci odečíst z daně z příjmu. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je příchod nového výrobce potvrzením, že proinvestiční politika nese výsledky.

Hala pro Simoldes bude mít 22 tisíc metrů čtverečních. „Nabídli jsme kvalitně připravené území, na kterém jsme schopni klientovi předat jeho novou budovu spolehlivě a včas už za pár měsíců,“ uvedl Pavel Sovička, generální ředitel developera Panattoni Europe, který halu staví. Území pro projekt připravila společnost Accolade, s výběrem nejvhodnější lokality pomáhala výrobci poradenská firma CBRE. Zemní práce pro vybudování výrobní haly už začaly.

Nábor již začal

Portugalská skupina Simoldes již začala s náborem zhruba tří stovek zaměstnanců, které v Kvasinách u Rychnova nad Kněžnou ve svém prvním výrobním závodu v Česku zaměstná. Firma mimo jiné shání elektromechaniky, seřizovače a programátory strojů CNC nebo kontrolory kvality. Části vysoce kvalifikovaných techniků nabízel Simoldes už na podzim roční stáže v Portugalsku.

S vytvářením pracovních míst u dodavatelů Škodovky ještě zdaleka nemusí být konec. „Accolade a Panattoni Europe mají v sousedství Kvasin volné plochy připravené i pro příchod dalších společností,“ řekl Milan Kratina, šéf představenstva skupiny Accolade, která u Rychnova nad Kněžnou připravila území pro nový závod Simoldes.

Rozvoj zóny souvisí se záměrem Škody rozšířit v Kvasinách výrobu aut i o modely SUV. Škoda hodlá do nových výrobních kapacit v Kvasinách investovat nejméně 7,2 miliardy korun. Má tak vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli.

Sovička: Panattoni chystá desítky lokalit
Generální ředitel Panattoni Europe Pavel SovičkaGenerální ředitel Panattoni Europe Pavel Sovička | Archiv E15 První český závod dodavatelského obra Simoldes postaví developerská společnost Panattoni. Mimo jiné též stavebník velké haly Amazonu v Dobrovízi u Prahy. Firma poptávce po průmyslových a skladových halách natolik věří, že začne už stavět i spekulativně, tedy bez předem zajištěných nájemců, říká generální ředitel Panattoni Europe Pavel Sovička.
E15: Očekáváte, že do Česka přijdou ještě další noví investoři typu Simoldes?

S ohledem na stále rostoucí automobilový segment a snahu výrobců stále obnovovat své portfolio to lze očekávat. Simoldes je typickým příkladem úspěšného rodinného podnikání, které se stěhuje blíže svým klientům, tedy evropským automobilkám v České republice, Polsku, Slovensku a Maďarsku. Od svého založení, kde se specializovali na výrobu forem pro plastikářský průmysl, které nebyly tolik náročné na logistiku, postoupili dále, a dnes nabízejí svým klientům již větší portfolio výrobků. Právě to je důvodem, proč potřebovali založit nový výrobní závod v České republice.
E15: Jaká kritéria jsou u výrobců a dalších investorů důležitá pro to, aby umístili své závody v České republice?

Lokalita včetně infrastruktury, kvalita a dostupnost pracovní síly, rychlost dodání budovy, spolehlivost a jistota od development partnera.
E15: V jaké kondici je z vašeho pohledu developera trh průmyslových nemovitostí?

Kondice je výtečná, nechybí dnes klienti, vlastní kapitál, bankovní financování ani exit. Musíme určitě ale myslet i na to, jak kondici udržet, a to především z pohledu České republiky. Konkurentem nám vždy byly okolní země a tyto se opět vracejí do hry či sílí.
E15: Pustí se Panattoni v Česku do spekulativní výstavby?

Dnešní situace na trhu tomuto vracejícímu se trendu určitě napomáhá a mohu potvrdit, že se chystáme stavět spekulativně i v České republice. V Polsku již realizujeme spekulativní výstavbu ve více než pěti lokalitách.
E15: Připravujete v ČR či na Slovensku akvizice nových rozvojových lokalit? V kterých lokalitách a jakých segmentech vidíte největší potenciál pro další byznys?

Jedním ze základních kamenů developerské činnosti jsou lokalita a jejich připravenost. Proto zpracováváme desítky nových kvalitních lokalit. Jedním ze stabilních segmentů trhu je v Česku automotive a na něj navázaná logistika, dále e-commerce. Aktuálně cítíme i další sílící segmenty jako například elektronika či letectví.