Poslance trápí zelené bonusy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Poslanci chtějí změnit vyplácení státní podpory obnovitelným zdrojům energie. Tu od ledna výrobcům zelené energie rozděluje Operátor trhu s energiemi (OTE). Čtvrtinu podpory, jež pochází se státního rozpočtu a slouží k výplatě části zeleného bonusu, má podle zákona OTE vždy až na konci každého čtvrtletí. Výrobci, kteří pobírají bonusy, proto dostávají každý měsíc jen tři čtvrtiny podpory a na zbytek musí čekat do konce čtvrtletí. Největším příjemcem je ČEZ.

Skupina poslanců, mezi nimiž jsou zástupci všech parlamentních stran, proto chtějí, aby stát posílal svou část dotace v měsíčních intervalech. Pak by i zelený bonus byl vyplácen najednou. „Dosavadní časový rozvrh poskytování dotace ze státního rozpočtu zvyšuje náklady na podporu obnovitelných zdrojů energie,“ argumentují v důvodové zprávě poslanci. Dodatečné náklady odhadují na 80 až 100 milionů korun, což jsou údajně úroky z překlenovacích úvěrů, které by si musel OTE brát.

Předseda představenstva OTE Jiří Šťastný neví, jak zákonodárci k částce došli. Překlenovací úvěry si OTE bude muset brát v každém případě kvůli časovému nesouladu mezi výrobou a výplatou podpory.
Poslanci navrhují, aby sněmovna novelu schválila už v prvním čtení. Před projednáním ve sněmovně se k poslaneckému návrhu musí vyjádřit vláda. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které státní dotaci OTE vyplácí, s navrženou úpravou zákona souhlasí.

„Čtvrtletní výplata prostředků ze státního rozpočtu byla přejata z předchozího modelu, kdy byly tyto prostředky poskytovány provozovateli přenosové soustavy a provozovatelům distribučních soustav na úhradu vícenákladů spojených s podporou elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ vysvětluje Tomáš Gebauer z tiskového odboru MPO. Celkem stát pro letošní rok počítá s dotací na podporu zelené energie ve výši 11,7 miliardy korun.