Poslanci schválili speciální zóny. Pobídky dostanou i call centra

Průmyslová zóna

Průmyslová zóna Zdroj: Straka Martin/E15

Vznik speciálních ekonomických zón, v nichž by byla možná vyšší podpora na pracovní místo, má umožnit vládní novela o investičních pobídkách. Její návrh schválila Sněmovna. Poslanci upravili výpočet zdaňovacích období kvůli větší dostupnosti daňových slev jako pobídek pro investory. Ministr průmyslu Jan Mládek s tím souhlasil. Předloha počítá také s tím, že na pobídky dosáhnou i datová centra a call centra a více regionů bude moci žádat o příspěvek na pracovní místo.

Cílem změn je udržet atraktivitu Česka pro zahraniční investory i po červencovém snížení maximální výše veřejné podpory. Novelu, která má platit od května, nyní dostane k projednání Senát.

Od července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Novela zákona o investičních pobídkách by měla proto přispět k rychlejší návratnosti investičních projektů a systém pobídek zjednodušit.

Vyšší podpora na jedno místo

Speciální ekonomické zóny mají být odlišné tím, že by v nich byla dostupná vyšší hmotná podpora na jedno nově vytvořené pracovní místo, a to až 300 tisíc korun. Na pozemky a stavby v těchto zónách bude také možné uplatnit až pětileté osvobození od daně z nemovitostí. Speciálních ekonomických zón by mělo být pět, schvalovat je bude vláda. Tato změna se nelíbila TOP 09, která ji považuje za porušování rovných podmínek.

Pobídky pro call centra

Investiční pobídky by měly být nově poskytovány v případě datových center a u call center, které vytvoří více než 500 pracovních míst. O investiční pobídky by mělo mít možnost žádat více subjektů - novela totiž zmírňuje u technologických center a center strategických služeb požadavky pro kvalifikaci do systému investičních pobídek.

Více regionů

Novela také rozšiřuje počet regionů, ve kterých budou moci investoři žádat o příspěvek až 200 tisíc korun na jedno nové pracovní místo. U projektů technologických center a center strategických služeb se sníží požadavek na minimální počet vytvořených nových pracovních míst. V případě technologických center ze 40 na 20, u opravárenských center ze 100 na 70. Investice s náklady nad 100 milionů eur budou nově podléhat zvláštnímu povolovacímu režimu ze strany Evropské komise.