Poslední krok od stávky v Unipetrolu: zabránit jí má člověk z ministerstva

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: unipetrol.cz

Do jednání mezi odbory a vedením Unipetrolu vstupuje zprostředkovatel. Člověk určený ministerstvem práce a sociálních věcí má zabránit případné stávce. Zaměstnanci společnosti Unipetrol RPA a Unipetrol Services drží od 23. září stávkovou pohotovost. Žádají zvýšení platů. Předseda odborové organizace Pavel Dvořák řekl, že výsledky jednání budou známy až během dalších dnů.

Odpoledne bude v Chemparku Záluží u Litvínova na Mostecku jednat o řešení situace Vilém Peřina, kterého určilo za zprostředkovatele ministerstvo práce a sociálních věcí. „Podle zákona o kolektivním vyjednávání je to jedna z posledních možností, jak zabránit případné stávce,“ řekl Dvořák.

„Na institutu zprostředkovatele jsme se vzájemně dohodli se zástupci odborů. Věříme, že jeho zapojení přispěje k posunu v jednání,“ řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Vedení společnosti podle něj věří, že se podaří dosáhnout kompromisu.

Důvodem pohotovosti ve firmách v areálu Záluží je podle Dvořáka neshoda na dodatku ke kolektivní smlouvě. Zástupci zaměstnanců požadovali zvýšení základních mezd od 1. srpna 2015 o osm procent, a to pro zaměstnance se základní mzdou do 50 tisíc korun.

Letos nic měnit nebudeme

Požadavky na rok 2015 vedení Unipetrolu odmítá. „Kolektivní smlouva byla již uzavřena. O podmínkách kolektivní smlouvy na rok 2016 jsme samozřejmě připraveni jednat,“ uvedl dnes Duda. V dubnu zaměstnanci obdrželi mimořádnou jednorázovou odměnu sedm tisíc korun v souvislosti s pozitivními výsledky společnosti. Zaměstnanci mají podle něj v rámci smluv nastaven systém bonusů v případě kladného hospodaření společnosti, takzvaný podíl na hospodářském zisku.

Zaměstnanci mají podle něj v rámci smluv nastavený systém bonusů v případě kladného hospodaření společnosti, takzvaný podíl na hospodářském zisku. Ve firmách Unipetrol RPA pracuje 1524 lidí a Unipetrol Services má 276 zaměstnanců.

Hrubá průměrná mzda ve společnosti Unipetrol RPA je podle Dudy 38 627 korun a ve společnosti Unipetrol Services 57 456 korun. Jsou v ní zahrnuti všichni zaměstnanci bez jednatelů společnosti. Průměrná mzda v Ústeckém kraji ve druhém čtvrtletí činila 23 696 korun, republikový průměr byl 26 287 korun.