Potíže českých energetik v Bulharsku nekončí, hrozí jim odebrání licence

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Na zahraniční distributory elektřiny se v Bulharsku valí další problém. Tamní vláda jim pohrozila odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí údajně dlužné poplatky. Tři hlavní distributoři, rakouská EVN a české firmy ČEZ a Energo-Pro, mají podle bulharského regulátora do tří dnů zaplatit 318 milionů leva, což je v přepočtu 4,4 miliardy korun.

ČEZ a EVN však jakékoli provinění odmítají a tvrdí, že NEK jim naopak nevyplatil peníze, které jim ze zákona má vyplatit za instalaci větrných a solárních elektráren. Stanovisko Energa-Pro se agentuře Reuters zatím nepodařilo získat. Státní podnik NEK je silně zadlužený, na konci loňského roku jeho dluh činil dvě miliardy leva (zhruba 28 miliard Kč).

„Jestliže distributoři elektřiny nezaplatí do úterý, budu nucen informovat generálního prokurátora o možných trestných činech,“ prohlásil ministr energetiky Dragomir Stojnev. „Energetický regulátor má také právo zahájit řízení o odebrání licence těmto třem společnostem.“

Firmy už zasáhlo dvojí zlevnění proudu

Takový krok by byl další ranou pro zahraniční investory v energetickém sektoru, které již zasáhlo rozhodnutí socialistické vlády snížit domácnostem účty za elektřinu. Od loňského května, kdy se současná vláda ujala moci, kabinet rozhodl o snížení cen již dvakrát. To mělo dopady na hospodaření jak zahraničních distributorů, tak na místní výrobce elektřiny.

Snížením cen elektřiny chtěla vláda zabránit protestům veřejnosti kvůli vysokým účtům za elektřinu, které ujídaly velkou část příjmů domácností. Bulharsko je jednou z nejchudších zemí Evropské unie. Protesty kvůli vysokým cenám elektřiny a nízké životní úrovni loni způsobily pád předchozí středopravé vlády.

Loni bulharský regulátor vyšetřoval společnost ČEZ kvůli obvinění, že porušil tamní energetické předpisy. Nenašel však žádné pochybení, které by bylo důvodem k odebrání distribuční licence.

ČEZ nic nedluží

Mluvčí EVN řekl, že firma poskytne bližší informace k požadavkům NEK v pondělí. Dodal, že společnost EVN dodržuje bulharské předpisy i právní požadavky. ČEZ uvedl, že vůči společnosti NEK nemá žádné neuhrazené účty.

Bulharská nacionalistická strana Útok, která drží rovnováhu sil v parlamentu, chce tamní distribuční firmy zestátnit. Současné vládní koalici, která zahrnuje Bulharskou socialistickou stranu a Stranu turecké etnické menšiny MRF, chybí v parlamentu do většiny dva hlasy, takže závisí na neoficiální podpoře strany Útok, která má 23 poslanců.

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém