Potvrzeno od ministra: Číňané chtějí Slovenské elektrárne

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dean Calma/IAEA; Flickr.com

Čínská státní společnost China National Nuclear Corporation (CNNC) by měla do konce srpna předložit závaznou nabídku na koupi podílu italské firmy Enel ve slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne. Uvedl to dnes slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák.

Enel vlastní ve slovenské společnosti zhruba dvoutřetinový podíl. Italská firma již dříve uvedla, že počítá s dokončením prodeje menšinového podílu v letošním čtvrtém čtvrtletí. Zbývající akcie chce prodat poté, co slovenský podnik dokončí dva nové bloky v jaderné elektrárně Mochovce, napsala agentura Reuters.

Hudák uvedl, že na podíl Enelu již podali závaznou nabídku dva uchazeči. CNNC nyní podle ministra provádí ve slovenském podniku hloubkovou kontrolu. Zájem čínské státní společnosti potvrdil už v červnu Enel.

EPH má také zájem

Podání závazné nabídky na podíl ve Slovenských elektrárnách již v červenci potvrdil český Energetický a průmyslový holding (EPH), který vede Daniel Křetínský. Dalším uchazečem o podíl je podle červencových informací konsorcium bratislavské rafinerie Slovnaft a maďarské státní energetické skupiny MVM.

Slovenská vláda vlastní ve Slovenských elektrárnách zhruba třetinový podíl. Již dříve uvedla, že by se v rámci prodeje podílu Enelu mohla pokusit získat nad slovenským podnikem většinovou kontrolu. Právě zájmem slovenské vlády stát se většinovým akcionářem zdůvodnila další česká energetická společnost ČEZ své rozhodnutí, že nabídku na koupi podílu v SE nepodá.