Praha nabídla za plynárny 5,3 miliardy, ale nestačilo to

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hlavní město je stále neúspěšné při svých snahách o ovládnutí sta procent Pražské plynárenské (PP). Praha předložila společnosti E. ON Česká republika, která ve firmě ovládá 49,35 procenta akcií, v pořadí již druhou nabídku na odkup akcií. Opět neúspěšně.

„Německá energetická firma ji znovu odmítla s tím, že je nízká a navrhované podmínky transakce jsou pro ni nevýhodné,“ uvedl dobře informovaný zdroj. Ten současně upozornil, že zatímco poprvé nabídla Praha za balík akcií PP kolem 3,5 miliardy korun, při druhém pokusu před několika dny částku navýšila na zhruba 5,3 miliardy.

E. ON zatím nechce prodávat podíl v plynárenské společnosti Praze, ale ani hlavní město nehodlá německé společnosti uvolnit prostor. Praha nedávno odmítla 1,8 miliardy korun, který jí E. ON nabídl za 51procentní podíl ve firmě Pražská plynárenská Holding (PPH, ovládající 50,2 procenta PP).

V přepočtu na jednu akcii PP byla nabídka německé energetické firmy zhruba o 30 procent vyšší v porovnání s tou, kterou předložilo hlavní město. Vedení Prahy firmě E. ON vzkázalo, že pouze disponuje mandátem, který je opravňuje ke koupi akcií, nikoli k jejich prodeji. Žádné oficiální stanovisko ale zatím Němcům nesdělilo.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro