Pražák urychluje investice v Synthesii. Rozšíří výrobu klíčové suroviny pro výbušniny

Synthesia

Synthesia Zdroj: Synthesia.eu

Pardubická chemička Synthesia reaguje na zvýšenou poptávku po nitrocelulóze, klíčové surovině k výrobě střelného prachu pro velkorážovou munici. Necelé tři měsíce poté, co ji převzala skupina Kaprain Karla Pražáka, zahájila investici do navýšení výrobních kapacit, která jí umožní zvednout roční produkci o 16 procent. Informaci sdělil e15 v rozhovoru šéf chemické části skupiny Kaprain Jan Kadaník.

Synthesia dnes vyrábí zhruba šest tisíc tun nitrocelulózy ročně, z čehož část míří do sousedního podniku Explosia, klíčového výrobce výbušnin. Po vypuknutí války na Ukrajině však Synthesia ani Explosia nejsou schopné poptávku uspokojit. 

„Poptávka je velice silná v Česku i mezinárodně, a není proto problém vyprodat celou naši produkci,“ konstatuje Kadaník. Jeho slova potvrzuje i šéf Asociace obranného a zbrojního průmyslu ČR Jiří Hynek, který už loni pro e15 řekl, že v Evropě jsou jenom tři významnější výrobci nitrocelulózy – konkrétně ve Francii, v Srbsku a v Česku. Synthesia je z těchto výrobců podle něj jednoznačně největší, alespoň co se týká produkce nitrocelulózy pro zbrojní průmysl. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!