Přetahovaná Airbusu a Boeingu pokračuje, ve čtvrtletí zvítězila Evropa

Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse

Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Evropský výrobce letadel Airbus získal v prvním čtvrtletí zakázky na prodej 431 letadel. Je to čtyřnásobek počtu objednávek z prvních tří měsíců loňského roku a výrazně nad úrovní objednávek jeho amerického konkurenta Boeing.

Airbus oznámil, že po odečtení zrušených zakázek získal za první čtvrtletí objednávky na 410 letadel. Boeing ohlásil letos do 26. března čisté zakázky na 191 strojů, není v tom ale ještě započítána březnová zakázka společnosti Ryanair na koupi 175 letounů.

K průběžnému letošnímu prvenství Airbusu dopomohla před dvěma týdny jeho dosud rekordní zakázka na 234 letadel od indonéské letecké společnosti Lion Air v hodnotě 18,4 miliardy eur (475 miliard korun). Evropský výrobce také může využít problémů Boeingu s jeho nejnovějším letadlem 787 Dreamliner, který je nyní kvůli závadě baterií mimo provoz. Airbus na to reagoval posílením produkce modelu A330 na rekordní úroveň deseti kusů měsíčně.

Airbus a Boeing dlouhodobě soupeří o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly. Airbus loni zaznamenal prudký pokles zakázek, přestože dodávky objednaných letadel zákazníkům dosáhly rekordní výše. V prvním čtvrtletí Airbus dodal 144 letadel, analytici podle agentury Reuters ale předpokládají, že letos Boeing evropského konkurenta v tomto ukazateli překoná.

Evropský výrobce loni získal objednávky na 914 letounů, což bylo meziročně o 43 procent méně. V letošním roce čeká společnost další pokles na 700 až 750 letounů, protože dvouletý růst zakázek vyvolaný poptávkou po nových úsporných modelech se už vyčerpává.

Boeing loni získal 1339 objednávek. Americká firma dodala odběratelům 601 strojů, což bylo nejvíce od roku 1999. V letošním roce počítá s dalším nárůstem dodávek na 635 až 645 letadel.