Přijdou Češi zkrátka? Slovensko zvažuje odkup podílu Enelu v elektrárnách

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Slovensko možná odkoupí podíl v největším slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne (SE), který prodává italská skupina Enel. Stát, který v podniku drží 34 procent akcií, by v případě koupě dvoutřetinového podílu od Enelu elektrárny zcela ovládl. O akcie slovenského energetického lídra už dříve projevily zájem i české firmy Energetický a průmyslový holding (EPH) a ČEZ.

„Pokud by se v budoucnu ukázalo, že je pro stát výhodné pokusit se získat akcie od italského Enelu, tak se o to určitě pokusíme,“ citovala premiéra Roberta Fica slovenská média. Ministerský předseda to řekl po dnešní návštěvě dolu v Novákách na středním Slovensku, odkud SE dostávají dotované uhlí na výrobu elektřiny.

Zatím není známo, z jakých zdrojů by země nákup akcií elektráren financovala. Kvůli rostoucímu zadlužení Slovenska musela Ficova jednobarevná vláda sociálních demokratů letos přistoupit ke škrtům v rozpočtových výdajích.

Právě nedostatkem peněz Fico v minulosti zdůvodňoval rozhodnutí své vlády nekoupit akcie slovenských plynáren (SPP), které prodávali zahraniční akcionáři SPP. Devětačtyřicetiprocentní podíl a manažerskou kontrolou v SPP za 2,6 miliardy eur (více než 71 miliardy Kč) loni získal EPH.

Prodej akcií SE je součástí plánu Enelu prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur s cílem snížit svůj dluh. Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil právě před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur.

Podíl chtějí Češi

Pozornost na Slovenské elektrárny upřely těžké váhy z České republiky. Včera oznámila svůj zájem o koupi podílu Enelu společnost EPH miliardáře Daniela Křetínského a česko-slovenské skupiny J&T.

Kolem elektráren rovněž krouží energetický gigant ČEZ, přičemž premiér Fico její zájem na konci srpna přivítal. ČEZ označil za solidní firmu a připomněl, že energetické sítě mezi Českou republikou a Slovenskem jsou propojeny. „Pokud by došlo k dohodě mezi Enelem a ČEZ, vláda nemá důvod do toho zasahovat,“ řekl tehdy Fico.

Pavel Páral: Česká bitva nad Tatrami