Pro napojení Romana na plzeňskou Škodu prý existují důkazy

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: mediafax

Jméno bývalého šéfa energetické společnosti ČEZ Martina Romana se objevuje v rozsáhlé struktuře firem a jejich účtů ve švýcarských bankách, které měly vztah ke skupině Appian. Píše o tom deník Dnes s odvoláním na dokumenty, které má k dispozici. Skupina Appian ovládla v Česku Mosteckou uhelnou společnost a plzeňskou Škodu Holding. Média již o těchto vazbách spekulují delší dobu, Roman to popírá.

Podle deníku je Roman v dokumentech zapsán jako jeden z takzvaných „beneficientů“ několika společností. Jak deník Dnes podotýká, beneficient je zpravidla člověk či firma, která má prospěch z výnosu majetku spravovaného další najatou společností. A některé z těchto firem mají vazbu na Škodu, dodává list.

Podle deníku Dnes by byla jakákoli účast ve struktuře kolem Škody v případě Romana problematická. Jako ředitel ČEZ by byl ve střetu zájmů. Škoda totiž získala v posledních pěti letech od ČEZ a její dceřiné firmy Škoda Praha Invest zakázky na opravu uhelných elektráren v mnohamiliardových sumách. Další miliardy získala dopravní část Škody v zakázkách od státních Českých drah, kde byl Roman několik let členem dozorčí rady, připomíná deník.

Dokumenty podle deníku obsahují informaci, že Roman byl zakladatelem kajmanské společnosti The California Trust. Ta pak ze 100 procent vlastnila firmu z Britských Panenských ostrovů Artwick Investments Ltd., s níž je také spojen Romanův známý a v minulosti i člen představenstva Škody, advokát Josef Brož, píše deník.

Obě firmy mají uvedeny jako „beneficienty“ čtyři osoby: Romana, Tomáše Krska, Jiřího Zapletala a Michala Koreckého. List upozorňuje, že všichni byli v minulosti ve vedení Škody.

V další listině je zase uvedeno, že subjekt s konečným prospěchem u Appian Machinery je Artwick a jeho mateřský The California Trust. Jako lidé, v jejichž prospěch je daný trust spravován jsou opět uvedena čtyři jména: Korecký, Zapletal, Krsek a Roman.

Bývalý šéf ČEZ tyto informace popírá. „Nikdy jsem nebyl, přímo ani nepřímo, akcionářem, ani podílníkem, ani ovládající osobou Škoda Holding. Veškerý vztah k této firmě jsem ukončil před vstupem do ČEZ. Z toho logicky plyne, že nemohou existovat žádné pravdivé dokumenty, které by potvrzovaly opak,“ napsal Roman na dotazy ohledně možného angažmá ve struktuře kolem Appianu, potažmo Škody.