Prodej aut stoupl o 17,5 procenta. Nakupovaly zejména firmy

Autosalon Škoda Auto

Autosalon Škoda Auto Zdroj: e15

Prodej osobních aut za osm měsíců letošního roku stoupl o 17,5 procenta na 125 695 vozů. Auta nakupovaly hlavně firmy, podíl těchto nákupů překročil 63 procent.

V samotném srpnu vzrostl prodej aut o pětinu. Podle informací Svazu dovozců automobilů. První je Škoda s 37 778 registrovanými osobními automobily a podílem 30,05 procenta. Následují Volkswagen s 12 040 vozy, Hyundai, který prodal o 66 aut méně, a dále Ford, Dacia a Peugeot.

Pro Škodu byly podle šéfa prodejní organizace v České republice Luboše Vlčka letošní prázdniny prodejně nejlepší v historii. V srpnu Škoda rostla o sedm procent, od začátku roku pak meziročně o pětinu. „Již se těšíme na blížící se uvedení modelu Fabia na náš trh, který výraznou měrou dále posílí náš růst v mimořádně důležité třídě malých vozů,“ dodal.

Ojetiny z dovozu klesly

Z hlediska paliva stále vedou auta jezdící na benzin s podílem téměř 56 procent, na druhém místě je dieselový pohon se 42 procenty. Následují LPG a CNG u kterých podíly nepřesahují jedno procento. Prodalo se také 83 elektromobilů. První registrace dovezených ojetých osobních aut meziročně klesly o šest procent. Podíl vozidel starších než deset let ale tvoří již 43 procent, což je o šest procentních bodů více než loni.

Registrace lehkých užitkových aut do srpna vzrostly o 14,5 procenta na 8148 vozů, prodej nákladních vozidel stoupl téměř o 18 procent na 5623 aut. Nových autobusů bylo registrováno 556, tedy 15 procent více než loni. Kategorie motocyklů je jediná, ve které registrace ve srovnání s loňským rokem klesají, a to o tři procenta na 13 454 prodaných strojů.