Prodej aut v EU v srpnu stoupl o osm procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Prodej osobních automobilů v EU stoupnul v srpnu o 7,7 procenta. Letos je to teprve potřetí, kdy prodeje zaznamenaly meziročně nárůst. Za celých osm měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loni naopak prodeje klesly o 1,3 procenta na 8,89 milionu vozů. Vyplývá to z pravidelné analýzy Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

V České republice stouply prodeje osobních vozů v srpnu o 16,7 procenta na 14 105 vozidel, za prvních osm měsíců se v tuzemsku prodalo 114 507 osobních automobilů, což je o 1,8 procenta více než loni.

Celkový srpnový nárůst je podle analytika tuzemské pobočky KPMG Jana Linharta příjemným překvapením, zejména kvůli opačné tendenci v předchozích dvou měsících. „Meziroční růst o 7,7 procent je vyšší, než jsme předpokládali. Na druhou stranu je však nutné konstatovat, že srpen je obecně slabší měsíc,“ uvedl Linhart.

Jako obvykle jsou výsledky nejvíce ovlivněny prodeji na hlavním, německém trhu. Německo zaznamenalo v červenci nárůst o deset procent a v srpnu dokonce o téměř pětinu. „Většina ostatních trhů v letošním roce také roste. Propady vykazují především země, o kterých se mluví v souvislosti s takzvanou krizí eurozóny, tedy Itálie, Španělsko a Řecko, byť srpen sám o sobě dopadl v těchto zemích relativně dobře,“ podotkl Linhart. Od ledna do srpna ale klesly prodeje ve Španělsku meziročně o 22 procent, v Itálii o 12 procent a v Řecku o téměř dvě pětiny.

Trh může udržet jen Německo

Vyhlídky evropského automobilového trhu na letošní rok nejsou podle KPMG příznivé. „Pravděpodobně se dočkáme poklesu v řádu jednotek procent. Vše bude záležet na tom, zda Německo udrží silný růst, na což s ohledem na vývoj německé ekonomiky nelze spoléhat. Žádná jiná země nemůže pokles jihoevropských zemí vykompenzovat,“ dodal.

Mezi automobilkami opět kraluje Volkswagen, který v srpnu za celou skupinu, pod níž patří i mladoboleslavská Škoda, zaznamenala nárůst o 14,4 procenta na 191.487 prodaných aut. Podíl skupiny VW na trhu tak stoupl a překročil čtvrtinu. V prodejích si polepšily také skupina GM (+5,2 procenta), Ford (o 19,9 procenta), skupiny BMW (+34,4 procenta) či Daimler (+14,4 procenta).