Prodej aut v západní Evropě v září stoupl téměř o šest procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Prodej osobních automobilů v západní Evropě v září meziročně stoupl o 5,8 procenta na 1,2 milionu vozů. Uvedla to poradenská společnost LMC Automotive. Snížila nicméně odhad celoročního růstu na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 4,8 procenta.

Poptávka po automobilech v Evropě se loni začala zotavovat z šestiletého útlumu. Křehké oživení automobilového trhu však podle agentury Reuters ohrožuje slabá důvěra v ekonomiku a geopolitické napětí, za kterým stojí například ukrajinská krize.

Německo, které je největším automobilovým trhem v Evropě, již minulý týden oznámilo, že v září zaznamenalo nárůst prodeje o pět procent. Vyšší prodeje aut ohlásily také další západoevropské země, například Francie, Itálie a Španělsko. V České republice se prodej podle dnešních údajů Svazu dovozců automobilů v září meziročně zvýšil téměř o pětinu na 15 775 vozů.

Údaje o prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejňuje Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V prvním pololetí tento prodej stoupl o 6,5 procenta na 6,6 milionu vozů. Údaje o zářijovém prodeji ACEA představí 17. října.