Prodej aut ve světě klesl v lednu o pět procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Celosvětový prodej osobních a lehkých užitkových automobilů se v lednu meziročně snížil téměř o pět procent na 5,8 milionu vozů zejména kvůli prudkému poklesu poptávky v Číně. Prodeje naopak rostly ve východní Evropě a v USA. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila poradenská společnost LMC Automotive.

Prodej v Číně se podle LMC propadl o téměř 25 procent na 1,4 milionu vozů. Za poklesem stály lednové oslavy lunárního nového roku. V únoru by však poptávka podle odborníků mohla oživit. „Loni připadl přelom lunárního roku na únor. Letos to byl ale leden, navíc krátce po oslavách nového roku (podle západního kalendáře). To pro prodej osobních automobilů skutečně není dobré,“ upozornil již minulý týden analytik LMC John Ceng.

V západní Evropě prodej v lednu klesl o více než osm procent na 1,05 milionu vozů. Ve východní Evropě naopak stoupl o téměř osm procent na 272 636 vozů. Ve Spojených státech se prodej zvýšil o 11,5 procenta na 911 370 vozů, napsala LMC.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Růst prodeje aut v Číně však od té doby zpomaluje. Důvodem je řada faktorů od konce daňových pobídek k nákupu malých vozů po snahy místních úřadů zmírnit problémy s dopravními zácpami ve velkých městech.

Generální ředitel americké automobilky Ford Motor Alan Mulally minulý měsíc nicméně předpověděl, že světový automobilový trh díky stoupající poptávce v Číně a Indii během příštích dvou let pravděpodobně poroste o pět procent ročně.