Prodej osobních aut v EU se v dubnu vyšplhal na úroveň před krizí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Prodej nových osobních aut v Evropské unii v dubnu stoupl o 9,1 procenta na 1,273 milionu vozů. Odbyt tak dosáhl nejvyšší úrovně od dubna 2008, tedy krátce předtím, že automobilový průmysl zasáhla hospodářská krize. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Celkový prodej nových osobních automobilů v EU roste bez přerušení již 32 měsíců. Počet nově registrovaných aut v dubnu stoupl na všech pěti hlavních automobilových trzích, nejvíce ve Španělsku a v Itálii, kde rostl dvoucifernými tempy. V České republice se prodej zvýšil o 12 procent na 23 131 vozů.

Podle výzkumné společnosti IHS Automotive prodeji v západní Evropě pomáhá přiměřeně dobrá nálada spotřebitelů či solidní zájem motoristů měnit ojetiny za nová auta.

Dařilo se Daimleru, BMW a Chrysleru

Z jednotlivých výrobců se dařilo především německým automobilkám Daimler a BMW či automobilové skupině Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Daimler, který vyrábí luxusní auta Mercedes-Benz a miniauta Smart, zvýšil odbyt o více než 21 procent. Skupina FCA zaznamenala nárůst o více než 14 procent, její značce sportovně užitkových aut Jeep vzrostl odbyt v zemích osmadvacítky o více než 25 procent.

Německý automobilový koncern Volkswagen zvýšil v zemích EU prodej meziročně o 5,4 procenta. Jeho podíl na unijním trhu ale klesl na 25,2 procenta z 26,1 procenta před rokem. Hlavní značce Volkswagen stoupl odbyt o 2,7 procenta. Mladoboleslavská Škoda Auto, která je také součástí koncernu, zvýšila prodej o 7,6 procenta na 57 078 vozidel.

Příznivý výhled

Automobilky v Evropě čeká podle ekonoma ČSOB Petra Dufka další velmi solidní rok, protože poptávka po nových autech ještě není na vrcholu. „Jestliže průzkumy zájmu o nová auta vyznívají stále pozitivně, nezbývá než se podívat, jak daleko má trh ke svému historickému maximu dosaženému v roce 2008. K překonání ročního maxima ve výši 14,1 milionu aut mu už aktuálně chybí jen necelých 400 tisíc vozů. A to rozhodně není vůbec vyloučené. Stačí, když se podaří udržet si letos růst prodejů okolo sedmi procent. Vzhledem k poptávce, pozitivní náladě spotřebitelů a levným penězům, a nepochybně i atraktivním cenám aut, to není nedosažitelný výsledek,“ dodal.