Prodej žárovek klesá. Osram propustí čtvrtinu zaměstnanců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: James Bowe, Flickr.com (CC BY 2.0)

Německý výrobce žárovek Osram plánuje zrušit skoro 8000 pracovních míst, což je zhruba 23 procent celkové pracovní síly. Počítá s tím nový plán úspor, který dnes představila firma. Osram se snaží držet krok s přechodem na technologie typu LED.

Zhruba 1700 míst má být zrušeno v Německu a 6100 v zahraničí. Firma uvedla, že díky těmto opatřením do konce finančního roku 2014 ročně ušetří asi 260 milionů eur (7,1 miliardy korun).

Osram zároveň oznámil výsledky za třetí čtvrtletí, o den dříve proti plánu. Tržby činily 1,2 miliardy eur a hrubý provozní zisk byl se 104 miliony eur vyšší, než se čekalo.

LED likviduje tradiční žárovky

„Ačkoli příjmy se nadále vyvíjí pěkně, rostoucí přijetí technologií LED na trhu způsobuje, jak již bylo oznámeno, podstatně rychlejší útlum tradiční činnosti,“ sdělil podle Reuters generální ředitel Wolfgang Dehen.

Osram zápasí s přechodem z tradičních žárovek na novější technologie, kam patří i LED, tedy diody emitující světlo. Firma dnes uvedla, že prodej LED tvořil ve třetím čtvrtletí 38 procent příjmů skupiny.

Hlavní rival Philips v červnu informoval, že spojí svou divizi Lumileds pro osvětlení typu LED s výrobou automobilových světel do samostatné dceřiné firmy.

Akcie Osramu za posledních šest měsíců ztratily čtvrtinu hodnoty. Naznačuje to podle Reuters, že na trhu existují obavy ohledně toho, jak velkou restrukturalizaci firma potřebuje.

Vývoj akcií Osram za poslední rok