Prodeje aut v Česku nadále rostou, meziročně o 15 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Prodej nových osobních aut v lednu a únoru vzrostl meziročně o 15 procent na 36 799 vozů. První je Škoda Auto s podílem 34,8 procenta.

Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů. Škoda zvýšila prodej o čtvrtinu na 12 809 aut, druhý Volkswagen zaznamenal naopak pokles o 12 procent na 3495 vozů a třetí Hyundai si pohoršila o osm procent, když prodala 2666 aut.

Podle šéfa české prodejní organizace Škody Auto Luboše Vlčka stojí za růstem značky vedle nových modelů i kompletně modernizovaná česká prodejní a servisní síť. „Tento nový způsob distribuce našich automobilů směrem k zákazníkům stojí za růstovým trendem nově příchozích objednávek a vytváří stabilní odrazový můstek pro následující měsíce,“ dodal.

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia se 4591 prodanými vozy, následuje další model Škody Fabia (3380). Třetí skončila Škoda Superb, čtvrtý Rapid a následuje Ford Fiesta.

Kategorie motocyklů zaznamenala letos celkově nárůst o desetinu

Téměř 53 procent prodaných aut mělo benzinový motor. Celkem 78 procent vozů si pořídily firmy. Počet dovezených ojetých osobních aut vzrostl o 11,3 procenta, přičemž podíl vozidel starších než deset let tvoří již 50 procent.

Registrace lehkých užitkových automobilů vzrostly proti loňskému roku o sedm procent na 2577 vozů. Nejvíce prodal Fiat, následuje Ford a Volkswagen. Registrace nákladních vozidel vzrostly o 26 procent na 1805 aut. Nejprodávanější byl Mercedes před Volvem a Scania. Prodej autobusů klesl o pětinu na 95 vozidel.

Kategorie motocyklů zaznamenala letos celkově nárůst o desetinu na 1222 prodaných strojů. První je Honda před CF Moto a značkou Maxon.