Provozní zisk EP Infrastructure kvůli teplému počasí klesl

Zdroj: E15

Provozní zisk energetické společnosti EP Infrastructure dosáhl během prvního letošního pololetí 742 milionů eur (téměř 19 miliard korun). V meziročním srovnání jde o pokles o 7,4 procenta. Provozní zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl 779 milionů eur (20 miliard korun), tedy o 1,8 procenta méně než před rokem. Firma to uvádí v tiskové zprávě.

Pokles připisuje energetická společnost skutečnosti, že počasí v letošním roce bylo teplejší než loni.

Holding EPH je strukturovaný do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EPIF v rámci EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. Většinovým vlastníkem EPH se loni stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

K hospodaření nejvíce přispěla divize přepravy plynu, jejíž očištěný provozní zisk činil 334 milionů eur, což bylo zhruba stejně jako ve srovnatelném období loni. Očištěný provozní zisk divize distribuce plynu a elektřiny činil 273 milionů eur a teplárenské divize mírně stoupl na 93 milionů eur.

Do EPIF kromě majoritního podílu v Pražské teplárenské a v maďarských teplárnách Budapesti Erömü mimo jiné patří podíly holdingu ve společnosti Eustream, či společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Druhou větví holdingu je společnost EP Power Europe. Zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Předloni v létě například EPH ovládl německé hnědouhelné doly, které v konsorciu s firmou PPF Investments koupil od švédské společnosti Vattenfall.

Křetínský je podle podzimního žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 50 miliard korun. Kromě EPH je podnikatel mimo jiné také spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha a vydavatele deníku E15.