První čtvrtletí skončilo pro Unipetrol čistou ztrátou 363,1 milionu korun

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: unipetrol.cz

Petrochemická společnost Unipetrol vykázala v letošním prvním čtvrtletí čistou ztrátu 363,1 milionu korun, když ve stejném období roku 2011 vytvořila čistý zisk 463,7 milionu korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily z 23,09 miliardy korun na necelých 25,45 miliardy korun.

Provozní ztráta (EBIT) Unipetrolu v prvním čtvrtletí činila 51,05 milionu korun po loňském zisku 570,7 milionu korun. Představenstvo firmy ztrátu očekávalo.

„Začátek roku se ukázal být obtížný především z pohledu petrochemického segmentu, kde se potýkáme s poklesem prodejů a zhoršenými petrochemickými maržemi. Naopak velmi dobrý výsledek zaznamenal rafinérský segment, kde meziročně došlo k 69procentnímu nárůstu provozního zisku,“ řekl generální ředitel Unipetrolu Piotr Chelminski.

Obrat skupiny meziročně vzrostl o deset procent na 25,5 miliardy korun. Pozitivně se do výsledku společnosti promítly zlepšené rafinérské marže, optimalizace fixních nákladů a prodej nespotřebovaných emisních povolenek za více než 100 milionů korun.

Vývoj akcií Unipetrolu na pražské burze za poslední rok

Vývoj akcií Unipetrolu na pražské burze za poslední rokVývoj akcií Unipetrolu na pražské burze za poslední rok | salava@mf.cz

Akcie Unipetrolu online sledujte

„V maloobchodním segmentu dlouhodobě dochází k poklesu poptávky po palivech, zejména benzínu. V průběhu roku proto chceme posílit prodeje doplňkového zboží a plánujeme otevřít 88 nových provozoven občerstvení STOP CAFE, úspěšných na polském trhu v síti čerpacích stanic Orlen,“ dodal Chelminski.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu, obtížná ekonomická situace v ropném průmyslu jí ale od loňska způsobuje hospodářské problémy. Zisk PKN Orlen v 1. čtvrtletí vzrostl o 15 procent na 1,26 miliardy zlotých (7,5 miliardy korun). K růstu dopomohl finanční zisk ze zhodnocení ropných zásob, který překonal vliv slabšího provozního výsledku