PSG ruší stavbu elektrárny na Sibiři, tratit může i Česká exportní banka

Nedokončená elektrárna Poljarnaja

Nedokončená elektrárna Poljarnaja Zdroj: psg

Otrokovická firma PSG odstoupila od smlouvy na výstavbu paroplynové elektrárny u sibiřského města Salechard. Důvodem je, že Česká exportní banka (ČEB) před dvěma roky ukončila financování devítimiliardového projektu kvůli údajným finančním machinacím ze strany ruské společnosti UPUP, která si stavbu objednala. Firma PSG je ochotná se k projektu vrátit, až bude jeho financování jasnější, informují Hospodářské noviny

ČEB tak nyní hrozí, že přijde o více než pět miliard korun. Jde o její největší problematický úvěr. Stavba elektrárny už téměř dva roky stojí, její udržování ale stojí PSG miliony korun.

„Za poslední rok a půl dala firma z vlastních zdrojů jen do uskladnění či ochrany objektu přes 121 milionů korun,“ řekl HN mluvčí firmy Marek Pražák. Významná část elektrárny byla přitom podle něj už postavena. „Do současné doby bylo dodáno zejména hlavní technologické zařízení i část pomocného technologického zařízení. Ve stavební části jsou dokončeny základy hlavních a pomocných objektů a zahájeny byly montáže ocelových konstrukcí a práce na inženýrských sítích,“ dodal mluvčí.

O stavbě elektrárny v květnu jednal také český prezident Miloš Zeman se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, který prý pomoc se salechardskou pohledávkou přislíbil. Podle Pražáka se ale obnovení financování stavby nejeví v dohledné době jako reálné.

Rusko prověřuje strukturu UPUP

Letos v červenci se snažil najít řešení pro projekt i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Hrozí „vážné nebezpečí ztráty až několika miliard korun“, varovalo tehdy ministerstvo a dodalo, že Mládek se snažil najít řešení, které by umožnilo projekt dokončit a zajistit jeho plné splacení.

Projektem se zabývají i ruské úřady, které mimo jiné prošetřují složitou strukturu UPUP, ve které se údajně ztrácejí peníze vyplácené exportní bankou. Vyšetřováno je několik vrcholových manažerů firmy.

PSG-International letos také přišla o zakázku na stavbu plynové elektrárny v iráckém Kurdistánu. „V případě elektrárny Khormala je situace taková, že Česká exportní banka společnosti PSG-International sdělila, že je pozastaven proces schvalování financování projektu. PSG-International je po vyřešení financování připravena zahájit vlastní práce na zakázce,“ řekl Pražák.