PSJ postavila v deltě Volhy energocentrum, zajistí elektřinu pro přístav Olya

Přístav na Volze

Přístav na Volze Zdroj: CC: (CC BY-SA 3.0) /AlGaman/wikipedia.org

Česká stavební společnost PSJ uvedla do provozu energocentrum na deltě řeky Volha. Zajišťovat bude energii pro ruský přístav Olya ve městě Astrachaň. Projekt za 400 milionů korun je pro PSJ prvním v oblasti energetiky.

Výstavbu energocentra firma zahájila v červnu loňského roku. Výsledkem je zdroj, který je tvořen dvěma turbínami vyrábějícími elektrickou energii na bázi plynových motorů.

„Součástí prací bylo též vyvedení elektrického výkonu linkou vysokého napětí a provedení elektrických rozvodů v přístavu Olya,“ uvedl mluvčí PSJ Miroslav Fuks. Jak řekl pro E15.cz, hodnota zakázky byla 14,84 milionu eur, tedy přibližně 400 milionů korun.

Přístav Olya leží v místě, kde se delta Volhy vlévá do Kaspického moře, a v blízkosti Astrachaně. „Koordinovali jsme dopravu a proclení veškerých zařízení a podíleli jsme se na montáži jednotlivých komponentů. Zároveň jsme realizovali stavební práce na základech pro turbíny a další technologické prvky. Do konce března 2014 jsme vybudovali i zpevněné plochy, areálové komunikace, oplocení a další zázemí energocentra,“ říká projektový manažer PSJ Ivan Pella.

Extrémní podmínky

Stavební práce ukončila firma v květnu. Jak říká Ivan Pella, zakázka byla pro firmu i testem schopností stavět v extrémních podmínkách. „Klimatické podmínky jsou v této lokalitě skutečně extrémní. V létě jsme ve stínu zaznamenali vedra přesahující 40 stupňů Celsia a oproti tomu jsme v zimě byly vystaveni třicetistupňovým mrazům. Samostatnou kapitolou pak byly vzdálenosti, vždyť během provádění stavby jsem na trase Astrachaň – Olya – Astrachaň najezdil přes padesát tisíc kilometrů,“ zpřesňuje Ivan Pella.

Garantem instalace a uvedení turbín do provozu byla brněnská firma Enkom, s níž akciová společnost PSJ spolupracovala na jiné zakázce v Ruské federaci – na projektu Plaza komplex v Adleru. Turbíny vyrobila česká firma Tedom, dalším významným dodavatelem technologické části byla firma ABB.

PSJ a Rusko
Společnost PSJ je na rusky mluvícím trhu hodně aktivní. V Nižném Novgorodu dostavuje rozsáhlé obchodní a zábavní centrum „Něbo“, což je zakázka s hodnotou převyšující 2,5 miliardy rublů, tedy přes 1,47 miliardy korun. Ve stejném městě postaví také terminál pro osobní přepravu na mezinárodním letišti Strigino v hodnotě 2,9 miliardy rublů, tedy 1,7 miliardy korun. Česká společnost dále staví v ruském městě Ufa závod pro výrobce dřevotřískových desek Kronospan. Nový provoz bude stát kolem 56 milionů eur, což je přes 1,5 miliardy korun.
PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Celkové výnosy konsolidované skupiny PSJ loni klesly meziročně o 30 procent na 5,27 miliardy korun. I tak to byly třetí nejvyšší výnosy skupiny za posledních šest let. Hospodářský výsledek PSJ před zdaněním se přesto loni skoro ztrojnásobil na 372 milionů korun. V uplynulém roce dávala celá skupina práci zhruba 700 lidí.