PSJ spustila v Rusku závod na dřevotřískové desky za čtyři miliardy. V zemi jde o unikát

Ruská továrna Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěla společnost PSJ

Ruská továrna Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěla společnost PSJ Zdroj: PSJ

Stavební společnost PSJ spustila v červnu nedaleko města Petrozavodsk na severozápadě Ruska závod na dřevotřískové desky za 3,8 miliardy korun. Objemově jde největší zakázku v historii firmy. S financováním PSJ pomáhala Česká exportní banka a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

Podle PSJ jde o nejmodernějších fabriku tohoto druhu nejen v Ruské federaci, ale i v Evropě, a jediný ruský provoz na výrobu OSB desek.

„Stavební část díla a montáž technologických celků byly završeny na počátku března. Už s koncem roku 2012 bylo spuštěno energocentrum a elektřina začala postupně proudit do jednotlivých objektových trafostanic. Poté se rozběhly zkoušky technologií značky Siempelkamp, optimalizace a nastavení výrobního procesu a též prvotní výroba OSB desek,“ uvedl projektový manažer za společnost PSJ Pavel Duran.

Interiér továrny Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěl PSJInteriér továrny Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěl PSJ | PSJInteriér továrny Kalevala na výrobu OSB desek

Areál společnosti Kalevala budovala firma PSJ na zelené louce, zabírá celkové území o rozměru 380 755 metrů čtverečních, zastavěná plocha včetně venkovních skladovacích ploch činí 158 848 metrů čtverečních. Ročně by měl závod produkovat kolem 300 tisíc metrů krychlových dřevotřískových desek.

Stavba závodu trvala přes 30 měsíců a podílela se na ní řada českých firem, které našly uplatnění zejména při dodávkách technologií a specializovaných činnostech. Hlavním místním subdodavatelem stavební části zakázky byla petrohradská stavební společnost Kompakt. Do prací se denně zapojilo zhruba 350 pracovníků.