Půjčka pro OKD: Není jisté, že jde o povolenou státní pomoc

Těžní věž dolu Karviná

Těžní věž dolu Karviná Zdroj: OKD

Česko může s půjčkou pro OKD ve výši 700 milionů korun narazit v Bruselu. O smlouvě o úvěru, který má být podle usnesení vlády krytý zástavou závodu OKD, nyní vyjednává ministerstvo financí a vedení těžební společnosti.

Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje, že zatím není jasné, zda půjčka spadá do kategorie povolené státní podpory k usnadnění uzavírání nekonkurenceschopných uhelných dolů. Podle usnesení vlády musí ministerstvo zajistit, že půjčka je v souladu s evropskými pravidly pro státní pomoc do konce června příštího roku. „Nic však nebrání tomu, aby po uzavření smlouvy bylo možno z půjčky částečně financovat mzdy zaměstnanců OKD za červenec 2016,“ vysvětluje mluvčí rezortu František Kotrba.

Přestože OKD v reorganizačním plánu počítá se zavíráním až čtyř dolů, zatím o osudu žádného z nich firma nerozhodla. Pomoc na útlum přitom Evropská unie podmiňuje tím, že dotčené doly musí skončit do konce roku 2018.

Další komplikací mohou být podmínky, za nichž stát prostřednictvím státního podniku Prisco těžební firmě peníze na provoz půjčí. Předpokládá se, že OKD dostane úvěr za podmínek, za jakých by ho poskytl soukromý subjekt bez jakéhokoli zásahu státu a firma ho splatí. Pak by se podle výkladu MPO na půjčku nemělo pohlížet jako na veřejnou podporu a Brusel by ji nemusel schvalovat. „Ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže bude tato záležitost konzultována s Evropskou komisí,“ říká Kotrba.

Pokud by však Komise neuznala český argument, že OKD dostala půjčku za komerčních podmínek, mohlo by se jednat o nedovolenou státní podporu. Za určitých podmínek by ji ale Komise mohla zpětně schválit. Proto vláda dala ministerstvu na přípravu této varianty termín do léta příštího roku.

Peníze od státu OKD potřebuje už příští týden, kdy bude muset vyplatit skoro půl miliardy korun na mzdách za červenec. Část z těchto peněz firmě zatím chybí. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského se vedení firmy snaží, aby půjčku na výplaty už mohlo použít. Příští týden se také sejde schůze věřitelů, která bude rozhodovat o tom, jestli firmě povolí vyřešit insolvenci reorganizací, nebo ji pošle do konkursu.