Rakouská vláda slíbila zákon proti jádru

Temelín

Temelín Zdroj: profimedia.cz

Z rakouských rozvodných sítí by měl do roku 2015 zmizet elektrický proud pocházející z jaderných zdrojů. Rakouská vláda podle listu Wiener Zeitung na "protiatomovém summitu" přislíbila, že přijme zákon, který donutí energetické společnosti certifikovat původ dodávané energie. Zástupci všech distributorů elektřiny v Rakousku se zároveň dobrovolně zavázali, že následně nebudou nabízet zákazníkům elektřinu pocházející z jaderných zdrojů.

Rakouská vláda původně prosazovala, že by rozšířila své energetické kapacity a do roku 2014 by se stala čistým vývozcem elektřiny. Tím by se přinejmenším z pohledu energetické bilance stala zemí bez jaderného proudu.

Ekologičtí aktivisté ale požadovali ještě radikálnější přístup k elektřině z jaderných zdrojů a představitelé kabinetu jim vyšli vstříc. Slíbili přijmout zákon, který by nakazoval společnostem dodávajícím elektřinu, aby nejpozději od 1. ledna 2015 jednoznačně deklarovali, od koho proud nakupují a z jakých zdrojů elektřina pochází. Zástupci všech distributorů elektřiny v Rakousku se zároveň dobrovolně zavázali, že nebudou zákazníkům elektřinu pocházející z jaderných zdrojů nabízet. V současnosti se odhaduje, že z jaderných zdrojů pochází asi čtyři procenta proudu spotřebovaného v Rakousku.

Jak by mělo odpojení „nevhodného“ proudu v praxi vypadat? „Technicky není možné odlišit, jestli vám elektrony ve elektrospotřebičích rozkmitává generátor v Temelíně, Prunéřově či pocházejí z obnovitelných zdrojů energie. Kromě fyziky se ale v energetice uplatňuje i ekonomika a účetnictví. Elektřinu, kterou výrobce (třeba ČEZ) do sítě dodá, od něj musí někdo koupit a zaplatit (i když fyzikálně jí v síti od elektřiny vyrobené ostatními výrobci nerozeznáte). K tomu právě slouží certifikát původu. Pokud elektřinu z jádra nikdo nekoupí, může jí ČEZ samozřejmě dodávat do sítě zadarmo, ale její výroba pro něj ztratí ekonomický smysl,“ vysvětluje Lucie Jakešová z Greenpeace.

Rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner nedávno prohlásil, že zakázat přímo dovoz jaderné elektřiny není možné, protože by to narazilo na právo Evropské unie. Narazit by ale v Bruselu mohl i aktuální plán. Elektrický proud jakéhokoli původu je totiž pokládán za legální produkt, který lze na vnitřním trhu EU svobodně distribuovat.

Protijaderné summity slouží rakouské vládě jako prostor pro diskuse s ekologickými organizacemi. Účastníci summitů se shodují v tom, že Rakousko by se mělo zbavit elektřiny z nejasných zdrojů, včetně té pocházející z jaderných elektráren.