Rakouskému vlastníkovi tiskárny Moraviapress hrozí insolvence

Břeclavská tiskárna Moraviapress tiskla například formuláře pro poslední sčítání lidu či volební lístky pro senátní a komunální volby v roce 2010

Břeclavská tiskárna Moraviapress tiskla například formuláře pro poslední sčítání lidu či volební lístky pro senátní a komunální volby v roce 2010 Zdroj: ctk

Rakouská tiskárna Goldmann Druck, které patří i česká Moraviapress Břeclav, je krůček od insolvence. Dlouhodobě zadlužená firma v ní prý skončí už příští týden. Informoval o tom rakouský deník Wiener Zeitung. Firma loni vykázala ztrátu 16 milionů eur (440 milionů korun).

„Insolvenční řízení bude v každém případě zahájeno příští týden,“ řekl deníku právník Michael Lentsch z kanceláře Kosch & Partner. Řízení by podle něj mělo firmě pomoci ze současné situace. Právní kancelář by také pro tiskárnu chtěla nalézt strategického partnera.

Podle rakouského sdružení na ochranu věřitelů KSV1870 bude řízení s tiskárnou Goldmann největším letošním insolventním řízením ve spolkové zemi Dolní Sasko. Podle výroční zprávy sdružení, která obsahuje data k 30. červnu 2010, firma dluží 38 milionů eur (929 milionů korun). K tomu je třeba ještě připočíst vlastní negativní kapitál ve výši 7,4 milionu eur a již zmíněnou loňskou ztrátu.

Goldmann Druck zaměstnává přibližně 1100 lidí v Rakousku, Maďarsku a České republice. Společnosti patří i dceřiná firma Goldmann-Zeitungsdruck, která v roce 2009 přišla o významného klienta, jeden z největších rakouských deníků Der Standart.

Břeclavská tiskárna Moraviapress, která tiskla například formuláře pro poslední sčítání lidu či volební lístky pro senátní a komunální volby v roce 2010, má přibližně 330 zaměstnanců.