Rekordně drahý benzin: Francie sníží daň, Česko s tím nepočítá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Francouzská vláda sníží daň z benzinu, aby zmírnila negativní dopady stoupajících cen na francouzské domácnosti. Uvedl to předseda vlády Jean-Marc Ayrault. Upozornil ale, že snížení daně bude malé a dočasné.

Francie nyní podobně jako řada dalších evropských zemí zápasí se slabou ekonomikou a vysokým veřejným dluhem. Vláda nyní podle premiéra čeká na páteční zprávu o vývoji cen pohonných hmot a na setkání s představiteli ropného průmyslu v příštím týdnu. Teprve poté představí konečnou podobu plánu na snížení daně.

Průměrná cena benzinu ve Francii se koncem minulého týdne vyšplhala na 1,58 eura (téměř 40 korun) za litr, zhruba polovinu tvoří daně. Podle výpočtů Svazu ropného průmyslu by snížení daně o 0,01 eura na litr připravilo rozpočet o 500 milionů eur (12,5 miliardy korun) za rok.

Na některých českých čerpacích stanicích cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 dosahuje francouzských úrovní a překročila 40 korun za litr. Čtyřiceti korunám se například v Praze cena blížila již během víkendu.

Se stoupajícími cenami pohonných hmot se potýkají spotřebitelé i v dalších evropských zemích. O snížení spotřební daně se hovoří i v , v červenci například podali poslanci Věcí veřejných návrh na snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny za litr. Vláda s tím nesouhlasí a se snížením daní nepočítá.