Rekordní Jablotron: provozní zisk poprvé přesáhl půl miliardy korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Jablonecký výrobce zabezpečovací techniky Jablotron měl loni rekordní výsledky. Obrat skupiny firem vzrostl na 2,28 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 13 procent. Provozní zisk navýšil dokonce o 71 procent na 646 milionů koren a byl poprvé v historii firmy vyšší než půl miliardy korun.

„Například v Jablotron Alarms stále vylepšujeme naši novou řadu zabezpečení a roste nám tak míra přidané hodnoty. Pronikáme s ní ve velkém i na trhy, jako je Švýcarsko a Německo,“ uvedl majitel skupiny Dalibor Dědek pro Forbes. Jablotron Alarms, který vyrábí zabezpečovací zařízení, je největší firmou skupiny.

Alarm řady Jablotron 100 je na trhu dva roky a získává si díky unikátní stavebnicové architektuře postavené na bezdrátových i sběrnicových prvcích podle Dědka stále více zákazníků. Novinky v této branži mají podle Forbesu postupný náběh, za své je totiž musejí přijmout hlavně montéři, kteří jsou zvyklí a vyškolení na předchozí systémy. I letos firma plánuje dvojciferný růst prodeje.

Úspěšný je i Jablotron Security

Dařilo se také společnosti Jablotron Security, která zastřešuje samotné hlídání objektů. Na její dohledové centrum už je připojeno přes 32 tisíc objektů a každý měsíc jich přibývá zhruba osm stovek. „Po tříměsíční bezplatné lhůtě pak 80 procent klientů zůstává a využívá nadále našich placených služeb,“ řekl Dědek.

Jablotron je ryze českou skupinou. Vznikl v roce 1990 a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby. Majitelem firmy je Dalibor Dědek, který se řadí mezi nejúspěšnější české podnikatele a podle žebříčku Forbes patří mezi 30 nejbohatších Čechů.

Dědek v minulosti například koupil halu bezdomovcům nebo ovládl jedny z nejlukrativnějších pozemků v Jizerských horách, aby na nich zamezil výstavbě developerů. V září 2016 chce v Jablonci nad Nisou otevřít střední školu zaměřenou na strojírenství a elektrotechniku.

Součástí holdingu je šest firem

Holding dnes tvoří šest firem, kromě Jablotron Alarms je součástí koncernu výrobce komunikační techniky Jablocom, poskytovatel služeb bezpečnostního centra Jablotron Security, výrobce elektronických systémů Jablopcb, poskytovatel služeb pro monitorovací centra Jablonet a distributor pro Slovensko Jablotron Slovakia.

Podle Forbesu Jablotron pod svá křídla zařadil novou společnost Jablotron Projects, která má shromažďovat a rozvíjet nápady, stojící mimo hlavní činnost Jablotronu. „Jablotron Projects se soustředí na rozvoj nových směrů, na něž nám už jinde nezbýval čas a elán. Věnují se tomu čtyři lidé naplno,“ řekl Forbesu Dědek.

Dalibor Dědek: Jsem odpůrce digitálního rokoka