Rekordní obchody: Škoda Transportation získala zakázky za 17 miliard

Tramvaje Škody Transportation typu 30T pro Bratislavu

Tramvaje Škody Transportation typu 30T pro Bratislavu Zdroj: Skoda Transportation

Velmi úspěšné pololetí zažila plzeňská strojírenská firma Škoda Transportation. Mezi největší letos podepsané zakázky patří například dodávka vlaků včetně lokomotiv německým drahám DB Regio. Hodnota kontraktu je přes 2,6 miliardy korun. Za stejnou sumu dodá do tureckého města Konya 60 tramvají. Dalších 15 tramvají a osmdesát trolejbusů půjde do Bratislavy za 2,1 miliardy. Bulharská Sofie koupí 50 vozů za téměř 700 milionů.

Zakázky za rekordních více než 17 miliard korun získala za prvních šest letošních měsíců největší česká strojírenská skupina Škoda Trasportation. Podle předsedy představenstva Tomáše Krska se zúročuje dlouhodobý intenzivní vývoj a výzkum, do nichž jen za poslední tři roky firma investovala 3,3 miliardy korun. Díky tomu jsou dnes škodovácké produkty plně konkurenceschopné, a to i ve srovnání s nejlepšími výrobky konkurentů.

Skupina s 3900 zaměstnanci a tržbami kolem 15 miliard korun, jeden z největších výrobců dopravní techniky ve střední a východní Evropě, odvádí podle Krska každoročně na daních přes miliardu korun. Odmítl tak častá tvrzení, že je plzeňský podnik platí na Kypru.

Nová jednotka pro UkrajinuNová jednotka pro Ukrajinu | CTK/Petr EretVlaková souprava určená na Ukrajinu

„I když je Škoda Transportation někdy neznale prezentována jako zahraniční firma, tak všechny daně platíme v Česku. Na Kypru sídlí pouze investiční holding (Škoda Industry), který do chodu firmy nezasahuje,“ uvedl Krsek. Za loňský rok odvedla skupina do české státní pokladny přes jednu miliardu korun, investiční holding pouhých 250 tisíc korun. „Holdingová společnost na Kypru tedy de facto daně neodvádí,“ dodal.

Skupina Škoda Transportation měla loni čistý zisk tři miliardy korun při tržbách 15,3 miliardy korun. Obě kategorie meziročně klesly o 400 milionů korun.