Renault prudce zvýšil zisk díky oživení na evropském trhu

Renault Kadjar Premiere Edition

Renault Kadjar Premiere Edition

Francouzská automobilka Renault v letošním prvním pololetí prudce zvýšila čistý zisk díky oživení poptávky na evropském trhu. Firma oznámila, že vydělala 1,4 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun po zisku 749 milionů eur před rokem. Akcie podniku však výrazně oslabily, protože výsledky nesplnily rostoucí očekávání investorů.

Renault v pololetí prodal 1,38 milionu vozů, tedy o 0,8 procenta více než ve stejném loňském období. Prodej automobilky tak rostl mnohem pomaleji než celý evropský automobilový trh.

Podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) se celkový prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v prvním pololetí zvýšil o 8,2 procenta na 7,17 milionu vozů. Renault předpokládá, že v celém letošním roce dosáhne růst evropského automobilového trhu minimálně pěti procent.

Renault je druhým největším výrobcem automobilů ve Francii za rivalem PSA Peugeot Citroën. Ten ve středu oznámil, že v pololetí hospodařil s čistým ziskem 571 milionů eur po ztrátě 114 milionů před rokem.

Automobilky živí iluzi růstu: Kupují na sebe a čarují se slevami