Ropa příští rok zdraží o 28 procent, předpovídá Světová banka

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: reuters

Světová banka zvýšila odhad průměrné ceny ropy na příští rok na 55 dolarů za barel z dosavadních 53 dolarů. Předpokládá totiž, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) omezí těžbu. Průměrnou cenu ropy na letošní rok banka nadále odhaduje na 43 dolarů za barel. Napřesrok by tak průměrná cena měla být o téměř 28 procent vyšší než letos.

Banka ve své čtvrtletní zprávě o vyhlídkách komoditních trhů rovněž předpověděla, že ceny energií zahrnujících ropu, zemní plyn a uhlí se v příštím roce zvýší o téměř 25 procent.

"Napřesrok očekáváme solidní růst cen energií, který potáhne ropa," uvedl ekonom Světové banky John Baffes. "Kolem tohoto výhledu ale panuje značná nejistota, protože čekáme na podrobnosti a realizaci dohody OPEC, která v případě naplnění trh s ropou nepochybně ovlivní," citovala jej agentura Reuters.

OPEC se v září předběžně dohodl na snížení těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Podrobnosti by měl kartel dojednat na svém listopadovém zasedání ve Vídni. V září OPEC těžil rekordních 33,6 milionu barelů ropy denně.

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih ve středu uvedl, že trh s ropou se nyní nachází na konci výrazného útlumu a že se obnovuje rovnováha mezi nabídkou a poptávkou.

Ceny ropy Brent v posledním roce:

Brent Crude Oil Chart

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou nadbytečných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko po úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

U většiny komodit, včetně kovů a zemědělských produktů, počítá Světová banka na příští rok s mírným růstem cen v důsledku vzestupu poptávky a naopak omezených dodávek. U ceny zlata ale počítá s mírným poklesem, neboť růst úrokových sazeb by měl investory přesvědčit, aby přesunuli peníze do jiných aktiv.