Ropné státy se nedohodly na zmrazení těžby, Saúdové trvají na účasti Íránu

Ruský ropovod

Ruský ropovod Zdroj: Pixabay.com

Představitelům členských a nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se prý nepodařilo dosáhnout dohody o zmrazení těžby na lednové úrovni. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje.

Všeobecně se čekalo, že představitelé 18 zemí, kteří dorazili na dnešní setkání, se rychle dohodnou a schválí zmrazení těžby na lednové úrovni až do října, kdy se měla konat další schůzka v Rusku.

Jednání však zkomplikovala Saúdská Arábie, která oznámila, že trvá na tom, aby se zmrazením těžby souhlasili všichni členové OPEC, tedy i Írán, který zmrazení odmítá a dnešního jednání se neúčastní.

Ceny ropy Brent

Podle zdroje členové ropného kartelu OPEC řekli dnes dalším zemím, že se musí nejprve dohodnout v rámci kartelu, a to zřejmě na červnovém zasedání. Poté bude OPEC připraven přizvat další země, aby se k dohodě připojily.

Analytici sice neočekávali, že by dohoda měla výraznější vliv na globální přetlak poptávky, měla však přispět k oživení cen ropy po jejich dramatickém propadu od léta 2014 z více než 100 dolarů za barel a zabránit poklesu cen zpět ke 30 dolarům za barel. Naděje na dohodu pomohla k růstu ceny ropy Brent z jejího lednového minima o 60 procent na téměř 45 dolarů za barel.